U Dubrovniku realiziran projekt pametnog parkinga na Narrowband IoT mreži

Riječ je o najvećem projektu iz segmenta pametnog parkinga i pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji te jednom od najvećih projekata ovog tipa s ovom količinom senzora na NB-IoT mreži u svijetu

Sandro Vrbanus srijeda, 10. srpnja 2019. u 21:06

Projektom vrijednim 3,2 milijuna kuna, čiji je nositelj bio Hrvatski Telekom, realiziran je projekt implementacije pametnog parkinga na području cijelog Dubrovnika, zahvaljujući čemu je postavljeno  1.900 senzora s ciljem lakšeg pronalaska slobodnog parkirnog mjesta i smanjenja prometnih gužvi.

Projekt pametnog parkinga u Dubrovniku rezultat je odluke Grada Dubrovnika i komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik d.o.o. o implementaciji pametnog parkinga na cijelom gradskom području. Ovaj je projekt dio niza aktivnosti u sklopu krovnog projekta "Dubrovnik Smart City", a proizlazi iz "Strategije Pametnoga Grada Dubrovnika".

Pametni parking u cijelom gradu

Senzori koji su postavljeni na svako parkirališno mjesto u gradu točno mogu detektirati kada se na njemu nalazi automobil, odnosno je li pojedino mjesto slobodno ili zauzeto, a tu informaciju zatim šalju na centralno mjesto te besplatnu aplikaciju dostupnu građanima. S obzirom na broj senzora kao i činjenicu da su postavljeni na području cijelog Dubrovnika, riječ je o jednom od najvećih integriranih rješenja pametnog parkinga realiziranom na Narrowband IoT (NB-IoT) mreži u čitavom svijetu te najvećem projektu iz segmenta pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji.

Kako bi vozači u svakom trenutku mogli vidjeti koje je parkirno mjesto slobodno, te prema tome planirati gdje bi se mogli parkirati, napravljena je i posebna aplikacija za mobilne uređaje koja je dostupna svima, kako građanima Dubrovnika tako i turistima. Samim tim se štedi vrijeme vozačima u traženju slobodnog parkirnog mjesta te smanjuju gužve uzrokovane dobrim dijelom upravo vozačima koji kruže ulicama u potrazi za raspoloživim mjestom.

Na pojedinim mjestima u gradu postavljen je i sustav od dvadeset javnih informativnih displeja kako bi se i onim građanima koji ne koriste aplikaciju omogućio uvid u slobodna parkirna mjesta.

HT i partneri

Partneri Hrvatskog Telekoma u provedbi projekta bili su tvrtka Mobilisis, proizvođač senzora za detekciju vozila i displeja za sudionike u prometu te IoT platforme za rad senzora, tvrtka Profico koja je bila zadužena za izradu aplikacije za mobilne uređaje namijenjene građanima te tvrtka Furia koja je omogućila ugradnju i aktivaciju senzora na terenu.

"Čak i u tehnološki naprednijim zemljama ne postoji ovako obuhvatan projekt pametnog parkinga koji bi bio realiziran na najmodernijoj NB-IoT mreži i čija bi iskustva mogli slijediti, pa će, vjerujemo, mnogi slijediti naša. Hrvatski Telekom strateški je orijentiran prema izgradnji pametnih gradova i njihovoj digitalnoj transformaciji koja uključuje primjenu suvremenih tehnologija radi povećanja kvalitete života građana, optimizacije lokalnih resursa i razvoja poduzetništva", istaknuo je Saša Kramar, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike HT-a.

Kako bi senzori bili što učinkovitiji i isplativiji, a samo rješenje pametnog parkinga dugoročno održivo, razvijeno je na NB-IoT mreži Hrvatskog Telekoma. Ova se mreža temelji na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i omogućuje spajanje iznimno velikog broja povezanih IoT uređaja.

Projekt pametnog parkinga ponajprije je u službi građana jer omogućuje vozačima brži i jednostavniji pronalazak slobodnih parkirnih mjesta, nudi im najbliža alternativna slobodna parkirna mjesta i navođenje do njih, te pravičniju naplatu i kontrolu.