Kodi (XBMC) se nakon sedam godina vratio na Xbox (One)

Nakon sedam godina izbivanja s Xboxa, Kodi koji je svojevremeno bio poznat i kao XBMP te XBMC vratio se svojoj matičnoj luci – Xboxu, točnije Xboxu One

Stjepan Bilić subota, 30. prosinca 2017. u 09:18

Ekipa iz XBMC Foundationa prije petnaest godina izbacila je iz svoje softverske radionice XBMP. Media player za Xbox, koji je tada bio jedan od rijetkih pristupačnih uređaja s TV izlazom.

Zahvaljujući tome, Xbox je bio odličan temelj za kućni multimedijalni centar, uz uvjet da ste osim softvera posjedovali i modificirani Xbox prve generacije. Kako je vrijeme odmicalo, XBMP postajao je sve moćniji, pa je već nakon prve godine (2003.) stigla i prva promjena naziva iz XBMP u XBMC čime se korisnicima sugeriralo kako više ne barataju s media playerom, već s pravim multimedijalnim centrom.

No, u svibnju 2010. godine, ekipa zadužena za razvoj objavila je na svojem blogu, kako odustaju od daljnjeg razvoja inačice za Xbox te kako će se ubuduće fokusirati isključivo na ostale platforme, poput PC-a na primjer.

Sada sedam godina kasnije, stiže novi obrat. Kodi se vraća svojoj matičnoj luci – Xboxu. Točnije, Xboxu One. Za sada je Kodi za Xbox One još uvijek u ranoj razvojnoj fazi (Alpha) te su njegove mogućnosti slabije u odnosu na inačice za druge uređaje, poput PC-a, Raspberry Pi-a, Androida i dr.

Xbox One inačica za sada nema pristup ugrađenom Blu-ray uređaju, eksternim diskovima, a i podrška za mrežni rad kao i za pristup mapama Video i Music su ograničene u ovom trenutku. Također očekivani su i problemi s radom pojedinih plugina, što razvojni tim uredno prijavljuje njihovim developerima.

Kodi za Xbox One dostupan je putem Xbox Storea. Detaljnije informacije o ovoj temi možete pronaći na službenom blogu XBMC Foundationa.