Microsoft otkrio kako će izgledati "suživot" njihovih aplikacija s M1 procesorom

Barem u početku, dok se Office alati ne prerade za rad na ARM arhitekturi, na Appleovim bi novim računalima na prvo bi se pokretanje neke od aplikacija ovog paketa moglo čekati 20-ak sekundi

Sandro Vrbanus subota, 14. studenog 2020. u 19:13

Jedna od tema koje ovih dana najviše privlače pozornost informatičke zajednice jest nedavno predstavljeni Appleov SoC M1, prvi u nizu onih koji će biti zaslužni za potpunu transformaciju Macova i njihovu tranziciju na ARM. Mnogo je već toga napisano iz perspektive tržišta, korisnika, a sada se u priču uključio i Microsoft – očekivano, jer brojni korisnici Macova na njima "vrte" uredski paket Office.

Iz Microsofta poručuju da uredski paketi Microsoft 365 i Office 2019 mogu već sada raditi na Appleovom siliciju. Korisnicima se preporuča da, ako već nabave novi MacBook Air, MacBook Pro ili Mac mini s procesorom M1, instaliraju posljednju inačicu uredskih aplikacija, izdanu u studenome, koje su optimizirane i za MacOS Big Sur. Na novim će Macovima ove aplikacije raditi putem "prevodilačkog" sustava Rosetta 2, koji će omogućiti da se aplikacije kompilirane za Intelove čipove izvode i na ARM instrukcijskom setu.

Dvadesetak sekundi čekanja

Međutim – neće sve teći glatko po principu "instaliraj, klikni, pokreni". Sve dok Microsoft svoje aplikacije u potpunosti ne prebaci na novu arhitekturu, i dok one ne budu nativno izvođene na ARM-u, korisnici bi mogli iskusiti trenutke kakve do sada nisu morali gledati.

Naime, prilikom prvog pokretanja neke od aplikacija Office paketa, Worda, Excela, PowerPointa, Outlooka, OneNotea ili OneDrivea, prvo pokretanje svake od njih potrajat će nešto duže. Bit će potrebno pričekati, kažu, da operacijski sustav generira optimizirani kod namijenjen za izvođenje na Appleovom siliciju.

Korisnicima će za to vrijeme – koje se procjenjuje na otprilike 20 sekundi – aplikacija koju su pokrenuli "skakutati" u docku, sve dok OS ne generira potrebne instrukcije. Nakon ovakvog dugog prvog pokretanja svake pojedine aplikacije, njezino svako sljedeće pokretanje bit će značajno brže.

Microsoft je već započeo transformaciju svojih uredskih programa u oblik univerzalnih aplikacija koje će se kasnije, iz iste datoteke, moći nativno pokrenuti i na Intelovim i na Appleovim procesorima u Macovima.