Ubuntu ukida podršku za 32-bitni softver, a Steam za Ubuntu

Iduća inačica Ubuntua, 19.10 u potpunosti će ukinuti podršku za 32-bitne aplikacije i biblioteke, shodno tomu i Steam će ukinuti podršku za Ubuntu

Stjepan Bilić ponedjeljak, 24. lipnja 2019. u 12:00

Prema navodima jednog od Ubuntu developera s idućom inačicom Ubuntua, 19.10 Canonical će u potpunosti ukinuti podršku za 32-bitne aplikacije i biblioteke. Korisnicima koji i dalje budu željeli (morali) koristiti 32-bitni softver ostaje LTS inačica Ubuntua 18.04 koja će biti podržana sve do 2023. godine, odnosno do 2028. godine kada će Canonical nastaviti isporučivati samo ispravke sigurnosnih propusta i bugova.

„i386 will not be included as an architecture for the 19.10 release“, Will Cooke

Posljedično i Steam je najavio kako će ukinuti podršku za Ubuntu. Developer tvrtke Valve, Pierre-Loup Griffais, koja stoji iza Steama objavio je kako dolaskom Ubuntua 19.10 i novijih Steam više neće neće pružati službenu podršku za te operacijske sustave. Također je naveo kako ubuduće neće moći Ubuntu preporučiti svojim korinsicima te kako će tvrtka ubuduće prebaciti fokus na druge Linux distribucije, koje točno za sada nije otkrio.

Gameri koji koriste Ubuntu imaju još nešto vremena, zapravo do kraja podrške za Ubuntu 18.04 LTS i Ubuntu 19.04. No nakon toga ako budu željeli koristiti Steam na Linuxu morat će potražiti novu distribuciju. O sličnom potezu razmišljaju i developeri Winea koji također bez podrške za 32-bitne aplikacije i biblioteke neće moći pod Ubuntuom pokretati aplikacije nativno pisane za Windows OS.