Startup

Tri djevojke koje stvaraju interaktivne bajke

Sandro Vrbanus srijeda, 10. listopada 2018. u 15:15

Pobjedom na lanjskom HackIt! hackathonu tri su mlade djevojke dobile priliku razviti svoju ideju i od nje stvoriti priliku za pokretanje poslovanja. Kontaktirali smo ih da vidimo kako napreduju

Godinu dana nakon pobjede na drugom HackIt! hackathonu porazgovarali smo s djevojkama iz tima TaleTalk, autoricama koncepta interaktivnih bajki koje su za svoju ideju tada dobile nagradu od 30 tisuća kuna i potporu u komercijalizaciji konačnog proizvoda.

Za početak, predstavimo tim koji stoji iza ovog projekta. Andreja Smetko diplomirala je računarstvo na FER-u. Nakon fakulteta radila je na velikim sustavima u e-Healthu, a trenutno radi kao developer u Londonu. Kroz rad je imala priliku sudjelovati u uspostavljanju agilnih procesa u developerskim timovima te sudjelovati u različitim fazama i aspektima razvoja proizvoda.

Mirela Ćosić na FER-u je diplomirala računalnu znanost. Nakon nekoliko godina rada u integracijskim sustavima, danas radi kao developer u domeni računalnog vida. Kako je to područje stalan izvor novih tehničkih izazova, otvara joj prostor za inovativan pristup problemima.

Maja Subotić Šušak završila je Arhitektonski fakultet, Studij dizajna, usmjerenje Vizualne komunikacije. Područja interesa su joj zeleni dizajn i edukacija mladih u vizualnoj kulturi. Radila je nekoliko godina u marketinškim agencijama kao dizajner i projektni voditelj gdje je iskustvo stekla na zahtjevnim projektima za velike internacionalne kampanje, a posljednje dvije godine i kao voditelj projekata. Trenutno vodi svoj mali kreativni ured iz Zagreba.

Ovaj tim veže prijateljstvo iz studentskih dana kao i zajednički interesi prema izazovnim i kreativnim projektima. "Sjajno se nadopunjujemo iskustvom i osobinama, smatramo da smo dobar mix kreativnog drivea, smirenog i strukturiranog pristupa uz malu dozu kreativnog kaosa", kažu djevojke.

Kako je nastao TaleTalk

Priča o ovom projektu počinje otprilike kao i ostale priče o mladim startupima u domeni tehnologije: "Vidjele smo oglas za HackIt hackathon i zainteresirale se za područje koje je pokrivao – AR, VR i strojno učenje. Maja i Andreja su krenule tražiti ostale članove tima, standardno, među svojim prijateljima i poznanicima. Nije nam dugo trebalo da nađemo trećeg člana, Mirela se brzo složila da je ovo dobra ideja za razbiti svakodnevicu i podići adrenalin, a možda i uzeti neku lovu", pojašnjavaju nam članice tima.

Razmišljanje o izradi svojeg projekta započelo je klasičnim brainstormingom. Bilo je puno ideja i domena gdje su djevojke vidjele da se tehnologija virtualne i proširene stvarnosti te strojnog učenja može primijeniti: "Kad smo rezimirale sve ideje, skužile smo da smo se sve tri zakačile na temu interaktivnih bajki. A i pojavio se onaj dobar osjećaj." Nakon početnog zanosa uslijedilo je istraživanje tehnologije koje bi mogle trebati za razvijanje prototipa na Hackathonu.

U konačnici, ovakav pristup i jedinstvena kombinacija vještina, znanja i kreativnosti timu TaleTalk donijeli su i pobjedu na lanjskom HackIt! hackathonu. Njihova ideja, mobilna aplikacija za interaktivne bajke koristi proširenu stvarnost kako bi komunicirala s djetetom putem pametnog telefona. Ona ga "sluša" i, ovisno o ključnim riječima koje čuje, stvara virtualne predmete i likove. Drugim riječima, aplikacija umjesto gotovog sadržaja vrši interakciju s djetetom i pomaže mu ispričati personaliziranu bajku.

Što dalje?

Ova mlada ekipa trenutno paralelno radi razvijajući i pripremajući TaleTalk platformu kao koncept, svaka u svojoj domeni. Riječ je o kompleksnom sustavu i pristupu, stoga se s projektom ne žuri u javnost, sve dok se ne dogode prva testiranja tržišta.

"Pobjeda na hackathonu nam je donijela različite prilike – kroz radionice u startup akceleratoru HT-a, Hub:raumu smo dobile praktične savjete kako sagledati proizvod na strateški način te razmišljati o korisnicima i vrijednosti koju im naša platforma pruža. Svakako su nam proširile vidike u kontekstu svih aktivnosti koje se provode da bismo mogle kvantificirano pratiti razvija li se naš proizvod u smjeru u kojem želimo i koji je privlačan korisnicima", opisuju svoja iskustva nakon pobjede na lanjskom hackathonu članice tima.

Ovogodišnji HACK IT DAYZ Hrvatskog Telekoma održat će se 24.-25. studenog i bit će veći od dosadašnjih. Odvijat će se u novom prostoru Algebra LAB u Zagrebu, a osim 24-satnog rada na programerskom zadatku uključivat će i tematsku konferenciju usko povezanu s temom hackathona, a to je "Budućnost video komunikacije".

Prijave su otvorene do 2. studenoga, a prijaviti se mogu timovi s najviše četiri osobe. Jedini uvjet za sudjelovanje je navršenih 16 godina. Pobjednici će i ove godine odšetati s 30 tisuća kuna, a dobit će i podršku kroz dvodnevne radionice u Hub:raumu u Poljskoj.