ADM Ryzen 1800X - Ryzen s okusom Hrvatske

Iz ADM-a nam je na test stigla konfiguracija temeljena na najjačem procesoru iz obitelji Ryzen 7. Ostatak komponenti također je odabran s fokusom na korisnike koji snažno računalo trebaju za rad u profesionalnim aplikacijama

Denis Arunović utorak, 1. kolovoza 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Matična ploča MSI B350 Tomahawk
Procesor AMD Ryzen 7 1800X
Grafička kartica MSI RX 480 Armor OC Edition 8 GB
RAM 2x 8 GB DDR4 2133 (Kingston HyperX)
SSD Kingston UV400 480 GB
Kućište Fractal Design Define R5
Napajanje Fractal Design Integra M 650 W
Jamstvo 3 godine

Najjači procesor koji se u trenutku pisanja ovih redaka nalazi u AMD-ovoj gami jest Ryzen 7 1800X. Riječ je o osmojezgrenom procesoru s podrškom za SMT (što znači da ga računalo vidi kao procesor sa 16 logičkih jezgri) i maksimalnim taktom od 4,1 GHz. Premda je 1800X dosta skup procesor, nudi iznimno dobar omjer performansi i cijene u odnosu na Intelove procesore s jednakim brojem jezgri. Konkretno, Core i7-6900K.

Upravo ovaj procesor poslužio je ADM-u kao temelj konfiguracije koju smo testirali. Ugrađen je u MSI-jevu matičnu ploču B350 Tomahawk, koja pripada srednjem segmentu ponude. Kao što joj ime kaže, temeljena je na čipsetu B350, što u praksi znači da na toj konfiguraciji nije moguće koristiti niti CrossFire, niti SLI. Niska cijena ploče uvjetovala je i slabiji audiokontroler (ALC892), Realtekovu umjesto Intelove mrežne kartice, te nešto slabiju ponudu USB konektora na stražnjoj strani računala. Kao i mnoge moderne ploče, i ova ima osvjetljenje, no ono je dosta diskretno. Crvene je boje i smješteno na poleđini ploče, tako da zapravo svijetli oko rubova ploče.

Ponuda konektora relativno je slaba u odnosu na jače ploče, no lijepo je što na raspolaganju imamo barem USB 3.1 portove. Videoizlazi su u kombinaciji s Ryzenom neupotrebljivi
Ponuda konektora relativno je slaba u odnosu na jače ploče, no lijepo je što na raspolaganju imamo barem USB 3.1 portove. Videoizlazi su u kombinaciji s Ryzenom neupotrebljivi

B350 Tomahawk podržava overklokiranje pa je uz pomoć instaliranog Noctuina hladnjaka NH-U12S SE-AM4 moguće izvući dodatne performanse iz procesora. Tu imajte na umu da je 1800X već sam za sebe dosta “nabrijan” u tom smislu pa će dobici u taktu i performansama zapravo biti minimalni. Samim time nećete mnogo izgubiti ako procesor ostavite da radi na tvorničkim postavkama.

Odabrani hladnjak jedan je od najnovijih u Noctuinoj ponudi, a temeljen je na novom asimetričnom dizajnu, zahvaljujući kojem je tijelo hladnjaka odmaknuto od PCIe utora. Ima jedan 120-milimetarski ventilator i na tvorničkim je postavkama prilično tih.

 

Štednja na taktu

NH-U12S jedan je od srednje snažnih Noctuinih hladnjaka. Krasi ga klasični dizajn u obliku tornja, no s pomakom tijela u odnosu na bazu kako tijelo ne bi nasjedalo na grafičku karticu
NH-U12S jedan je od srednje snažnih Noctuinih hladnjaka. Krasi ga klasični dizajn u obliku tornja, no s pomakom tijela u odnosu na bazu kako tijelo ne bi nasjedalo na grafičku karticu

Odabir memorije nije optimalan. Računalo je, naime, opremljeno Kingstonovim modulima HyperX Savage kapaciteta 8 GB (dva komada, dakle sve zajedno 16 GB), no brzine skromnih 2.133 MHz. Performanse svih procesora donekle ovise o brzini radne memorije, no kod AMD-ovih procesora Ryzen to je vrlo izraženo jer interna sabirnica koja povezuje dijelove procesora izravno ovisi o taktu memorije. Drugim riječima, za izvlačenje maksimalnih performansi iz Ryzena treba koristiti memoriju takta 3.200 MHz. S druge strane, treba priznati da takva memorija, uostalom kao i ploča temeljena na čipsetu X370, imaju višu cijenu od dijelova iz ove konfiguracije, pa je moguće da su ADM-ovci jednostavno ciljali na smanjivanje cijene konfiguracije.

Kako AMD-ovi Ryzeni nemaju integriranu grafiku, u računalu se morala naći i diskretna grafička kartica, a ta je uloga prepuštena MSI-jevom Radeonu RX 480 s 8 GB memorije, u varijanti Armor OC Edition, s ponešto povišenim radnim taktom GPU-a. AMD danas u ponudi ima i nešto brži model RX 580 koji troši i više energije, tako da ćete u slučaju narudžbe ove konfiguracije dobiti i takvu jaču karticu. RX 480 ili 580 odličan su izbor za igranje pri razlučivosti 1080, pa čak i 1440p, a odlično će se snaći i u profesionalnoj uporabi kao što je, primjerice, akcelerirana obrada videa uz pomoć OpenCL-a.

Rezultati testiranja
PCMark 10 - Essentials
Essentials 8.985
Digital Content Creation 7.084
Rendering and Visualization 7.536
Productivity 7.722
Gaming 9.304
Cinebench R15
CPU SMP Score 1.622
CrystalDiskMark 5.2.1
Sekvencijalno QD32 (čitanje / pisanje) 521 MB/s / 518 MB/s
Nasumično 4KB QG32 (čitanje / pisanje) 291 MB/s / 263 MB/s
Sekvencijalno QD1 (čitanje / pisanje) 465 MB/s / 452 MB/s
Nasumično 4KB QD1 (čitanje / pisanje) 26 MB/s / 95 MB/s

 

Prostrani minimalizam

Računalo nam je došlo bez operacijskog sustava pa smo za potrebe testiranja instalirali Windowse 10. Na raspolaganju za instalaciju postoji samo jedan SSD, i to Kingstonov UV400, kapaciteta 480 GB. Riječ je o jeftinijem SSD-u sa SATA sučeljem, koji je temeljen na TLC memoriji.

Sve komponente napaja 650-vatno Fractal Designovo napajanje srednje klase, koje krasi certifikat efikasnosti 80 Plus Bronze. Napajanje ima modularne kabele, što pridonosi iznimnoj urednosti unutrašnjosti kućišta. Njega potpisuje ista tvrtka. Model Define R5 jedan je od najtraženijih i najvećih u Fractal Designovoj ponudi. Ova konkretna varijanta ima bočnu stranicu s prozorom od pleksiglasa, no općenito je riječ o, za današnje pojmove, vrlo minimalistički dizajniranom kućištu, čistih linija i bez blještavih detalja.

Kućište je optimizirano za tih rad pa su puni dijelovi bočnih stranica te vrata koja skrivaju 5,25-inčne utore i usisne ventilatore, prekriveni tkaninom koja reducira buku komponenti. Prednji konektori smješteni su na prednjem dijelu krova, a na raspolaganju nam je par USB 2.0 i USB 3.0 konektora te konektori za headset. U kućište su ugrađena dva 140-milimetarska tiha ventilatora, koja su priključena na integrirani regulator brzine s tri profila. Iako je u kontekstu optimizacije hlađenja iz prednjeg dijela kućišta moguće izvaditi srednji, pa čak i donji dio kaveza za diskove, to u ovoj konfiguraciji nije moguće napraviti bez intervencije ADM-ova servisa. Bočne su stranice kućišta zapečaćene ADM-ovim servisnim naljepnicama, bez kojih nije moguće ostvariti jamstvo na kompletnu konfiguraciju, a koje traje tri godine.

ADM Ryzen 1800X

  • Tih rad
  • Prostrano i kvalitetno kućište
  • Dobro hlađenje
  • Solidne mogućnosti overklokiranja
  • SSD
  • Vrlo brz procesor
  • Puno radne memorije
  • Zapečaćene stranice
  • Spora memorija
Performanse 9
Buka 9
UKUPNO 9
Cijena 12.000 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Acquisitum Magnum