Automat za točenje piva mogao bi biti budućnost ugostiteljstva

Trojica nizozemskih studenata izradili su automat koji čašu piva natoči za samo sedam sekundi

Mladen Smrekar srijeda, 24. veljače 2021. u 17:33

Bierport, kako su svoj izum prozvala trojica studenata Sveučilišta u Eindhovenu, nastao je iz crnog humora, zbog pomanjkanja mjesta na kojem bi se u doba pandemije moglo na brzinu popiti kriglu hladnog piva.

Izum za doba socijalnog distanciranja

Ono što se činilo kao suluda ideja studenata koji zbog pandemije ne znaju što bi sa sobom pa smišljau kojekakve gluposti, ubrzo je pretvoreno u stvarnost, a mladi izumitelji sad se nadaju da će njihov aparat biti tražena roba na nogometnim utakmicama, glazbenim festivalima i drugim velikim okupljanjima na kojima se stvaraju dugački redovi pred šankovima.

Atot Müller, Jan Bots i Davey Lindhout, studenti koji su osmislili automat za hladno pivo
Atot Müller, Jan Bots i Davey Lindhout, studenti koji su osmislili automat za hladno pivo

Ovaj aparat, čini se, ima budućnost i mogao bi biti koristan u vrijeme socijalnog distanciranja jer se njime smanjuju dugački redovi i gužve za šankovima.

Točenje piva je samo početak

Bierport funkcionira poput automata za kavu ili grickalica. Konobari zbog toga ne moraju biti u strahu da će ostati bez posla, kažu tvorci, jer će se njihov uređaj i dalje morati dopunjavati punim bačvama i plastičnim čašama. A da bi sve bilo po zakonu, netko će trebati i provjeravati osobne karte pivopija. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Innovator (@beerport_nl)

Prvi prototip već je isproban i sad su na redu prava testiranja na većem uzorku. Studenti su osnovali i tvrtku koja bi aparate trebala proizvoditi na veliko. U planu je i proizvodnja aparata koji bi posluživali i druge vrste piće, a ne samo pivo.

Riječ je o uređaju koji bi istovremeno mogao izbaciti pladanj s, recimo, čašom vina, dva bezalkoholna pića i tri piva. Zahvaljujući QR kodu, sustav pamti narudžbu i može je odmah pripremiti po želji kupca.