Bosch planira iz upotrebe izbaciti ključeve automobila

Ulazak u automobil trebao bi biti moguć samo uz mobitel, koji svi ionako imamo u džepu, pa su u Boschu osmislili i kako bi se to moglo izvesti

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. prosinca 2018. u 16:09

"Revolucija u sustavu automobilskih ključeva" – tako u Boschu tepaju svojem novom izumu, tehnologiji Perfectly Keyless koja bi trebala biti idealno rješenje za zamjenu fizičkih ključeva i kartica aplikacijom u pametnom mobilnom telefonu. Hakeri su danas u stanju u vrlo kratkom vremenu upasti u bilo koje vozilo opremljeno daljinskim zaključavanjem, a Boschevo rješenje trebalo bi biti neprobojno, sigurno i jednostavno za korištenje.

Inovacija koju će predstaviti na siječanjskom sajmu CES u Las Vegasu uključuje digitalni ključ automobila pohranjen u mobilnoj aplikaciji. On će omogućiti da vozilo "prepozna" svojeg vlasnika i otvori mu vrata, a da pritom ne postoji mogućnost neovlaštenog ulaska ili krađe ključa. Cijeli sustav radi putem oblaka, pa mobitel nije potrebno, kao kod NFC rješenja, prislanjati na neki dio vozila. Isto tako, cloud tehnologija omogućava administriranje ključeva i njihovo praćenje u situacijama kada se upravlja flotom vozila.

Mobitel će s vozilom uspostaviti kontakt putem Bluetooth veze, a dodatno će se autorizirati i preko oblaka, pa bi ovo rješenje trebalo biti sigurno poput otiska prsta, kažu iz Boscha. Sustav dodatno ima i ugrađeno rješenje protiv upada drugih mobitela ili uređaja u komunikaciju kako bi se spriječilo hakiranje.

Perfectly Keyless tako će omogućiti svakome tko uz sebe ima mobitel (a imamo ga svi) i pristup određenom vozilu da u njega uđe i krene u vožnju bez posezanja za ključem. Mobitel može ostati u džepu ili torbici, a automobil će svojeg vlasnika prepoznati i omogućiti mu nesmetan ulaz. U slučaju gubitka mobitela virtualni se ključ može putem Interneta vrlo lako poništiti i onemogućiti krađu vozila.