Budućnost bicikliranja ne uključuje lanac

Najefikasniji prijenos snage s pedala na kotače bicikla, s čak 99% učinkovitosti, predstavljen je na sajmu Eurobike u Njemačkoj

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. srpnja 2018. u 09:30

Kompanija CeramicSpeed, koja zapošljava stručnjake iz Europe, SAD-a i Azije te proizvodi specijalizirane i vrlo efikasne ležajeve, predstavila je ovog tjedna na sajmu Eurobike u njemačkom Friedrichshafenu potpuno novi koncept prijenosa za bicikle. Prema njima, čak i najbolji prijenosi putem lanca mogu se sakriti – CeramicSpeedov koncept prijenosa DrivEn, naime, generira toliko zanemarivo malo trenja da mu efikasnost deklariraju na čak i preko 99%.

Za usporedbu, ovaj sustav generira 49% manje trenja nego vrhunski sustav zupčanika i lanaca Shimano Dura Ace. U srcu DrivEn koncepta nalazi se pogonska osovina od ugljičnih vlakana koja na oba kraja ima prsten od keramičkih kugličnih ležajeva. Ovi ležajevi ulaze u utore na posebno oblikovanim zupčanicima na strani pedala i kotača, i zapravo su jedini pokretni dio ovog prijenosa. Promjena brzina obavlja se premještanjem u ležajeva u jedan kroz niz zupčanika na stražnjem kotaču.

Minimalistički dizajn i genijalna inženjerska rješenja omogućavaju iznimnu efikasnost ovog prijenosa kroz smanjenje broja pokretnih dijelova i samim time uklanjanje mjesta na kojima bi se moglo stvarati nepotrebno trenje. Tvorci koncepta kažu kako je isti efikasniji pri većim brzinama, kada i postiže spomenutih 99% i više učinkovitosti. No, da ne duljimo s tekstualnim opisom, najbolje da pogledate ovo inventivno rješenje u akciji: