Counterpoint istraživanje: Do 2025. oko 2 milijardi uređaja s podrškom za eSIM

Counterpoint istražuje tržište uređaja koji sadrže eSIM čipove te predviđa velik rast prisutnosti takvih uređaja na tržištu, do 2025. godine bit će ih 2 milijarde

Matija Pavlić subota, 6. srpnja 2019. u 06:30

Tvrtka Counterpoint istražila je sadašnjost te analizirala moguću budućnost što se tiče mobilnih uređaja s eSIM čipom, koji bi u budućnosti trebao u potpunosti zamijeniti klasične fizičke SIM kartice.

Zasad podršku za eSIM standard donose uređaji kao što su Appleovi iPhone XS, iPhone XS Max pametni telefoni, iPadi najnovije generacije, Googleovi pametni telefoni Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 i Pixel 3 XL. Podršku za eSIM imaju i pametni satovi Apple Watch Series 3 i 4 te Samsungov Galaxy Watch.

Dakle, vidljivo je kako eSIM uređaji već pokrivaju široko područje, prošle godine je naime isporučeno 364 milijuna takvih uređaja. U Counterpointu predviđaju kako će do 2025. godine isporuke uređaja s podrškom za eSIM doseći brojku od 2 milijarde primjeraka.

Za rast zastupljenosti uređaja tog tipa bit će zaslužni sektori pametnih telefona, tableta, nosivih uređaja, ali i sektor automobila te IoT uređaja (upravo će ova dva posljednje navedena biti pokretači čitavog tržišta eSIM uređaja).

Glavna prednost eSIM standarda je mogućnost razvijanja još kompaktnijih pametnih telefona, no zasad postoji i nedostatak u vidu nereda na tržištu. Iako je organizacija GSMA standardizirala eSIM tu je problem vlasničkog softvera za sam čip koji je kod svakog proizvođača drugačiji (tu ne postoji standardizacija).