Dyson predstavio usisavač s laserskim detektorom prašine

U potrazi za rješenjem koje bi korisniku prikazalo gdje točno treba proći svojim ručnim usisavačem prašine, Dysonovi inženjeri došli su do toga da je najbolje na glavu usisavača postaviti laser

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. ožujka 2021. u 11:44

Dyson, proizvođač naprednih i inovativnih kućanskih aparata i nesuđeni proizvođač električnih automobila, predstavio je svoj novi proizvod u segmentu po kojem je najpoznatiji – ručni bežični usisavač prašine Dyson V15 Detect. Iz britanske kompanije navode da je riječ o najnaprednijem i najpametnijem njihovom usisavaču do sada, koji je u stanju detektirati, analizirati, prebrojati, izmjeriti, pa potom i usisati čestice prašine.

Ovaj je model posebno razvijen kako bi usisavao najsitnije čestice, a kako bi njegov korisnik bio svjestan koliko i kako uređaj čisti, na glavu usisavača postavili su i precizno usmjerili laser koji emitira zelenu vidljivu svjetlost. Laser je postavljen točno 7,3 milimetara od poda i nagnut 1,5° u odnosu na njega, a kada se uključi obasjava samo čestice prašine koje se nalaze na putu usisavaču.

Statistika čišćenja za geekove

Osim što onaj tko se koristi uređajem Dyson V15 Detect može vidjeti prašinu koju treba počistiti, na zaslonu postavljenom na ručku usisavača imat će i detaljni prikaz analize otkrivene prašine. Naime, akustički piezo senzor na ovom usisavaču 15 tisuća puta u sekundi analizira prašinu koja je usisana, te broji čestice i mjeri im veličinu, kako bi prikazao koliko je efikasan u svojem poslu.

Analiziraj ovo!
Analiziraj ovo!

Tako prilikom usisavanja na zaslonu možete vidjeti prikaz broja usisanih čestica prašine, ali i njihovu distribuciju po veličini. Grafikon prikazuje četiri klase čestica: one veće od 10, 60, 180 i 500 mikrona, te njihovu koncentraciju u spremniku.

Kada senzor očita da se usisava veća količina prašine, motor usisavača automatski pojačava snagu, a kada se količine smanje snaga usisavanja vraća se na prethodnu razinu.

Najnapredniji ručni usisavač, još k tome i laserski, ima i primjerenu cijenu. Na Dysonovim ga se stranicama može naručiti po cijeni od 700 američkih dolara.