E Ink predstavio tehnologiju za digitalno crtanje bez latencije

Proizvođač koji se obično poistovjećuje s njegovim glavnim proizvodom, E Ink zaslonima, prikazao je novi tip ekrana koji može biti primijenjen na mnoštvo načina

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u 18:08

Kompanija koja je prva osmislila "elektronički papir", odnosno ePaper tehnologiju za prepoznatljive E Ink zaslone, ovoga je tjedna predstavila svoj novi proizvod. Na tokijskom sajmu Connected Ink 2018 prikazali su koncept koji nazivaju JustWrite. Nadogradnja je to njihovih poznatih E Ink zaslona ali ovoga puta u jednostavnijem obliku – gotovo poput papira – i gotovo bez latencije.

Ovakav zaslon i dalje je energetski vrlo učinkovit, ne treba pozadinsko osvjetljenje, daje izvrstan kontrast, i oslanja se na tehnologiju e-papira, no činjenica da ne postoji latencija kod promjene stanja njegovih piksela pretvara ga u konkurenta običnim (doduše monokromatskim) TFT zaslonima. Po JustWriteu se može pisati stylusom, a iskustvo pisanja i crtanja naliči onome kod pravog papira ili kod školske ploče.

JustWrite se proizvodi u rolama i moguće ga je dobiti u bilo kojoj veličini. Za funkcioniranje elektroničke podloge za pisanje potrebna je tek jednostavna elektronika, kažu iz E Inka, pa je ovaj tip zaslona moguće primijeniti na razne načine, tj. bilo koju površinu pretvoriti u ekran osjetljiv na dodir. JustWrite je izrađen od plastike pa je otporan na razne vanjske utjecaje, savitljiv i prilagodljiv podlozi na koju se postavlja. Za sada nije poznato kada bi ova inovacija mogla stići na tržište u obliku finalnog proizvoda.