Grafen može poslužiti i za izradu obuće

Materijal koji se sastoji od jednog sloja atoma ugljika ima neka iznimna svojstva, koja se mogu primijeniti u visokoj tehnologiji, ali i u svakodnevnim predmetima

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. prosinca 2017. u 07:00

Materijal koji se inače spominje kao onaj koji će donijeti revoluciju u elektroniku, izradu mikročipova, baterija, solarnih ćelija, ekrana i još koječega, mogao bi biti zaslužan i za bolju, čvršću i dugotrajniju sportsku obuću. Britanska kompanija inov-8 u suradnji sa sveučilištem u Manchesteru najavila je, naime, da će sljedeće godine na tržište izbaciti posebnu liniju tenisica osnaženih – grafenom.

Laboratorijska su testiranja pokazala da gumeni potplati tenisica, kada se u njih posebnom metodom ugradi grafenska struktura, postaju znatno kvalitetnije. Posebna formula osigurava da ovako proizvedene tenisice budu 50% čvršće, 50% fleksibilnije i 50% dugotrajnije od usporedivih standardnih modela bez grafena.

Ovaj materijal omogućit će trkačima istovremeno izdržljive i meke tenisice, spoj karakteristika koji je do sada bio neostvariv. Obuća za trčanje, kada je optimizirana za dobro prianjanje, tada je i meka i samim time se brže troši. S grafenom to će postati prošlost.

"Lagane grafenske tenisice 'G-Series' donijet će do sada neviđenu kombinaciju prianjanja, rastezljivosti i izdržljivosti", najavljuju iz kompanije inov-8. Očekuje se da će im cijena biti među višima na tržištu, ali ne i astronomska – par ovakvih tenisica s grafenom trebao bi koštati između 140 i 150 britanskih funti (1.200-1.300 kuna).