Kinesko desktop kvantno računalo "za po doma"

Kineski startup SpinQ Technology predstavio je prvi desktop kvantno računalo koje si može priuštiti svaki fakultet ili institut. Sastoji se od tek dva kubita ali radi po principu kvantnog računalstva

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. veljače 2021. u 23:00

Programeri i istraživači koji bi se htjeli baviti kvantnim računalstvom do sada su morali zakupljivati procesorsko vrijeme na kubitima opremljenim velikim sustavima ili se pak okrenuti cloudu. Međutim, ako u praksi zaživi plan kineskog startupa SpinQ Technology, obrazovne i istraživačke institucije moći će uskoro svojim stručnjacima priuštiti i kvantno – desktop računalo.

SpinQ Gemini naziv je prvog u svijetu kvantnog računala u desktop obliku. Masa mu je 55 kilograma, dimenzije 70×40×80 centimetara, a funkcionirati može na sobnoj temperaturi (0-30°C). Unutar njegovog se kućišta nalaze permanentni magneti snage 1 tesla, koji uz pomoć SpinQ-ove tehnologije proizvode stabilno magnetsko polje i unutar njega drže dva kvantna kubita. Time su zamijenili uobičajene supervodljive magnete koje u današnjim kvantnim računalima hladi tekući helij.

Spomenuta dva kubita unutar atoma vodika i fosfora, odnosno njihovo kvatno stanje, mijenja se na temelju radiofrekvencijskih signala koje računalo proizvodi, a sustav omogućava i očitavanje njihovog spina. Sustav radi po principu nuklearne magnetske rezonancije, što je već dobro prokušana metoda za snimanje unutrašnjosti tijela u medicini.

Osnovne kvantne operacije

Na temelju dvaju kubita ovo računalo sposobno je izvoditi tek osnovne računske operacije u domeni kvantnog računalstva, poput Deutcheovog i Groverovog algoritma, te može pretraživati baze podataka brže od usporedivog konvencionalnog računala. Naravno, dva kubita usporediva su s vrlo slabim klasičnim računalom, pa SpinQ Gemini trenutačno ne nudi nikakvu revolucionarnu kvantnu nadmoć.

Njegovi autori kažu kako je osnovna namjena prvog desktop kvantnog računala na svijetu edukacija kadrova za rad s ovakvim sustavima, demonstrirati mogućnosti i omogućiti svima koji to žele (studentima ili znanstvenicima) rad s pravim kvantnim sustavom.

Planirana cijena Geminija je nešto ispod 50.000 američkih dolara, što je u usporedbi s višemilijunskim iznosima za redovna kvantna računala zaista sitnica. Krajem ove godine u prodaju će, najavljuje kineska kompanija, pustiti i jeftiniju inačicu, a već rade i na sustavima s 3 ili 4 kubita. Krajnji cilj je izraditi desktop kvantno računalo koje će koštati manje od 5.000 dolara, pa bi ga si mogla priuštiti i gotovo svaka škola.