Materijal koji omogućava toplinsku kamuflažu ljudskog tijela

Američki znanstvenici izradili su napredni materijal koji se promjenom temperature prilagođava okolini i tako postaje nevidljiv za termalne kamere i senzore

Sandro Vrbanus subota, 7. ožujka 2020. u 22:08

Istraživači sa sveučilišta University of California iz San Diega objavili su u časopisu Advanced Functional Materials rad kojim opisuju svoj izum – nosivi uređaj koji skriva svojeg korisnika od termalnih kamera za noćno snimanje i drugih vrsta toplinskih senzora. Ova je termalna kamuflaža učinkovita čak i kada se temperatura okoline mijenja jer joj se u vrlo kratkom vremenu može prilagoditi.

Tajna iza ovakvog naprednog materijala nalik vosku jest u njegovom sastavu koji mu omogućava promjenu stanja u odnosu na okolnu temperaturu. Pri višim se temperaturama lagano tali, pri nižima steže, a pri tome ostaje stabilan i temperaturu prilagođava okolini. U oba slučaja djeluje kao izolator pa okolina nema utjecaja na promjenu temperature u unutrašnjosti.

Tehnologija je za sada u fazi dokaza koncepta. Izumitelji su svojim prototipom pokazali kako se površinska temperatura na njemu može prilagoditi promjenama temperature, primjerice od 10 do 38°C, u manje od jedne minute. Istodobno unutrašnjost ostaje na istoj temperaturi bliskoj temperaturi tijela, tako da se korisnik kamuflaže osjeća udobno.

Bežična varijanta ovog uređaja mogla bi se ugraditi u tkaninu i nositi se u narukvici ili unutar većeg odjevnog predmeta poput jakne. Jednom kada se materijal na površini prilagodi okolini, postaje "nevidljiv" infracrvenim kamerama i senzorima.