Mikroskopska kuća od medenjaka na podlozi od silicija

Nekoliko dana prije Božića objavljene su fotografije iz kanadskog sveučilišta McMaster University koje prikazuju prigodnu mikroskopsku kreaciju

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. prosinca 2019. u 06:00

Na kanadskom sveučilištu McMaster University nastala je, uz pomoć elektronskog mikroskopa, naslovna fotografija koja prikazuje najmanju kućicu na svijetu – i to onu koja izgleda kao da je složena od božićnih medenjaka. No, naprotiv, nije riječ o pečenju kolača već o nanoskopski preciznom usmjeravaju iona galija prema podlozi od silicija, čime se u praksi dobio efekt 3D atomske "glodalice". Tako su izrađeni dijelovi kuće i potom sastavljeni u cjelinu koja je vidljiva na fotografijama.

Tamo su kuće od čokolade galija, prozori su od marmelade silicija…

Na ovaj su način znanstvenici izradili ne samo kućicu od medenjaka, već su se na nju uspjeli i potpisati, tj. ugravirati naziv i znak svojeg sveučilišta, pa čak i na mjesto otirača iscrtati kanadsku zastavu.

No, ni to nije sve – cijela ova kućica postavljena je na glavu snjegovića izrađenog istom tehnikom, zajedno s nekim zabavnim detaljima. Sve ovo prilično je zapanjujuće postignuće ako znamo da je cijela skulptura tek nešto viša od promjera tipične ljudske vlasi kose.

Cilj projekta, osim zabave i razbibrige u vrijeme blagdana, bio je i pokazati mogućnosti Centra za elektronsko mikroskopiranje (CCEM) spomenutog sveučilišta. Nešto više detalja i fotografije iz faze izrade pogledajte u priloženom videu.