Najsnažnija preša za metal na svijetu – samo za proizvodnju Cybertrucka

Futuristički kamionet Cybertruck isticat će se dizajnom, karoserija će mu biti načinjena od nehrđajućeg čelika, a za njezinu izradu morat će se koristiti najveća preša na svijetu, izrađena samo za Teslu

Sandro Vrbanus subota, 20. ožujka 2021. u 21:07

U siječnju ove godine Elon Musk izjavio je kako Tesla pokušava nabaviti najveću i najsnažniju prešu za oblikovanje metala na svijetu. Prilikom objave lanjskih financijskih rezultata Tesle kazao je kako će kompanija uskoro naručiti takav stroj kako bi mogli početi s izradom dijelova Cybertrucka, njihovog novog kamioneta najavljenoga za 2022. godinu.

Naime, karoserija ovog automobila bit će načinjena od nehrđajućeg čelika, a gotovo šest metara dugi kamionet težit će čak, prema procjenama, negdje između 2,2 i 2,9 tona. Takav automobil morat će imati snažnu konstrukciju (koja je zamišljena kao njegov egzoskelet), a Musk je posebno naglasio stražnji dio – onaj u kojem će se moći prevoziti do 1,5 tone tereta, kao ključan za očuvanje strukturalnog integriteta Cybertrucka.

Egzoskelet Cybertrucka od nehrđajućeg čelika
Egzoskelet Cybertrucka od nehrđajućeg čelika

Kako bi izradili stražnji dio ovog kamioneta, u Tesli će morati nabaviti stroj kakav u svijetu još ne postoji. Riječ je o preši za metal snage potiska čak 8.000 tona. Do sada je najveći stroj tog tipa imao 6.000 tona potiska, a koristili su ga za, među ostalim, i u Tesli za proizvodnju dijelova za Model Y.

Idra Giga Press
Idra Giga Press

Ovoga tjedna narudžba za 8.000-tonsku prešu je i službeno potvrđena. Samo za potrebe Tesle proizvest će je talijanska kompanija Idra, poznata u ovoj branši kao proizvođač preša pod nazivom Giga Press. Istu marku preše Tesla i sada koristi, a za šasiju Cybertrucka bit će potreban stroj rekordne snage.

Idra Giga Press
Idra Giga Press

"Ovaj gigantski stroj koristit će se za proizvodnju dijelova šasije za velika vozila, kao što su kamioneti, potpuno električna lagana vozila te SUV-ovi", potvrdio je generalni direktor Idre, Riccardo Ferrario, što možete čuti i u priloženom videu, u kojem se vidi i nekoliko kadrova velikih preša koje proizvode u ovoj kompaniji.

U Tesli trenutačno planiraju proizvodnju Cybertrucka pokrenuti krajem ove ili početkom sljedeće godine. Rekordna Giga Press preša trebala bi, dakle, do kraja godine stići u Teslinu tvornicu Gigafactory u Teksasu, gdje će se Cybertruck i proizvoditi. Dizajn i konstrukcija produkcijskog modela ponešto su izmijenjeni od prvog prikazanog prototipa, no osnovne smjernice ostaju iste – pa će ovaj kamionet biti potpuno jedinstvena pojava na cesti jednom kada stigne na tržište.