Tehnologije

Odjeća za naštrcavanje po tijelu golih supermodela baš i nije neka nova tehnologija

Igor Berecki utorak, 4. listopada 2022. u 05:15

Tijekom upravo završenog pariškog Tjedna mode, supermodel Bella Hadid predstavila je odjevnu inovaciju, dvokomponentnu polimersku tkaninu koju se raspršivačem nanosi izravno na tijelo

Britanska tvrtka Fabrican je 2010. godine počela s razvojem originalne tehnologije izrade tkanine bez korištenja tradicionalnih metoda tkanja. Tijekom nekoliko godina rada na raznim kombinacijama otapala i polimera razvila je način povezivanja i ukapljavanja vlakana koji omogućava da se tekstil može raspršiti iz spray-limenke ili pištolja za prskanje izravno na tijelo ili krojački (npr. papirni) kroj.

Materijal je dvokomponentan: polimer se održava u tekućem stanju zahvaljujući specijalnom otapalu. Nakon naštrcavanja na željenu površinu, otapalo vrlo brzo ispari, a vlakna se uzajamno kemijski i fizički povežu tvoreći sloj nalik tkanini koja savršeno pristaje obliku na kojega je nanesena. Magazin Time je svojedobno spray-on tkaninu proglasio jednim od najinovativnijih izuma 2010-ih godina.

Elektronskomikroskopska fotografija mikro-vlakana u naštrcanom sloju Fabrican tkanine
Elektronskomikroskopska fotografija mikro-vlakana u naštrcanom sloju Fabrican tkanine

Nedugo potom je i Fran Scott u svojem prilogu u BBC-jevoj seriji 'The Imagineers' detaljnije opisao kako je dr. Manel Torres s Imperial Collegea u Londonu izumio Fabrican - tkaninu koja se prska iz spray-limenke. Takva tkanina je sterilna, pa se može koristiti i kao zavoj, a kombinacijom osnovnog polimera i odgovarajućeg otapala može se dobiti vrlo čvrst konačni materijal i tako se može koristiti i kao zamjena gipsanim udlagama za imobilizaciju kod prijeloma kostiju.

Što je možda i najvažnije s ekološke točke interesa, takva mrežasta tkanina odlično upija naftu, a biorazgradiva je, pa bi se mogla koristiti za čišćenje oceana nakon havarija naftnih tankera koje mogu prouzročiti katastrofalnu ekološku štetu.

Međutim, tijekom idućih desetak godina od prvog predstavljanja u tehnološkim krugovima, koncept spray-on tkanine nije dobio značajniju medijsku pozornost, pa time ni priliku za produkcijsko i marketinško omasovljenje kakvo nesumnjivo zaslužuje… sve dok ju na sebe nije odjenula atraktivna polugola žena: supermodel Bella Hadid je prošlog vikenda zapanjila oduševljenu publiku na Tjednu mode u Parizu, kada je na modnu pistu izašla u toplessu, odjevena samo u visoke potpetice i uske gaćice, dok joj je haljina „odjevena“ uživo pred publikom, na licu mjesta, prskanjem po goloj koži.

Od toplessa do haljine u tri poteza - Bella Hadid na pariškom tjednu mode
Od toplessa do haljine u tri poteza - Bella Hadid na pariškom tjednu mode

Dvadesetpetogodišnjakinja je tijekom minutu-dvije mirno stajala na pozornici dok su je tri pomoćnika prskala spray-gunovima kako bi ju prekrili bijelim materijalom nalik gustom mrežastom tkanju. Naposlijetku je dizajnerica u nekoliko kratkih poteza završno oblikovala materijal u haljinu spuštenih ramena i dubokog izreza uzduž Bellinih neupitno dugih i vitkih nogu.

Hadid je zatim prošetala pistom u novokreiranoj haljini od inovativne tkanine, čime je ujedno zatvorila reviju modne kuće Coperni za njihovu liniju proljeće-ljeto 2023. u Musée des Arts et Métiers u Parizu.

Coperni, pariška modna marka, na Instagramu je objavila video oblikovanja haljine na Belli. Taj čarobni trenutak pogledan je više od 273.000 puta i u par sati nakon objavljivanja postao viralan diljem Interneta. Vlasnici Copernija Sébastien Meyer i Arnaud Vaillant su prije revije u petak za Vogue izjavili da je inspiracija za haljinu došla iz želje za spajanjem mode i tehnologije. "Ovime odajemo počast estetici ženskih figura svih prošlih stoljeća", rekao je Vaillant. "A željeli smo to prezentirati na suvremen, znanstveni način," dodao je Meyer.

Nakon ovako atraktivne prezentacije inovativne (ali ipak već desetljeće stare) tehnologije proizvodnje spray-on tkanine, već se sve učestalije počinje spominjati i njezin potencijal za brojne druge namjene – od navedenih ekoloških intervencija čišćenja oceana, do nanošenja (i nošenja) medicinskih senzora izravno na tijelu, bez potrebe za dosadašnjim, većinom neudobnim i nepouzdanim načinima praćenja vitalnih funkcija pacijenta.