OLED zasloni u budućnosti i za računalne monitore

JOLED je nedavno predstavio tri OLED panela od 21,6 do 27 inča namijenjenih ugradnji u računalne monitore, a jedan od prvih OLED računalnih monitora će biti Asus Proart PQ22UC

Matija Pavlić petak, 28. prosinca 2018. u 06:00

Zasloni temeljeni na OLED tehnologiji već su dulje vrijeme realnost što se tiče televizora i pametnih telefona, a u skoroj budućnosti očekuje se njihova implementacija i u računalne monitore.

Jedan od koraka prema tom cilju učinio je i konzorcij JOLED koji na jednom mjestu ujedinjuje odjele za OLED zaslone tvrtki Japan Display, Panasonic i Sony.

JOLED je nedavno predstavio tri računalna monitora čija se veličina dijagonala kreće od 21,6 inča do 27 inča. Veći predstavljeni model od 27 inča temelji se na 4K OLED zaslonu, dok su dva manja 21,6-inčna modela temelje na OLED zaslonima s 1080p rezolucijom odnosno 4K rezolucijom.

Jedan od prvih računalnih monitora koji će se temeljiti na JOLED-ovim OLED zaslonima je Asus Proart PQ22UC. Frekvencija osvježavanja ovog monitora je 120 Hz te postoji puna podršku za DCI-P3 spektar boja.

Postoje određeni problemi s ovim ali i drugim OLED računalnim monitorima, to su, prije svega, njihova cijena (konkretno Proart PQ2UC će na tržište doći s cijenom od nekoliko tisuća eura), ali i takozvani burn-in efekt, za koji će se tek pokazati koliko će biti vidljiv kada se dugotrajno koristi statično sučelje u Windowsima, macOS-u i Linuxu.