Precizni 3D ispis predmeta u nekoliko sekundi

Znanstvenici s Politehničkog sveučilišta u Lausanni predstavili su tehnologiju za brzo 3D ispisivanje predmeta u smoli i to odjednom, a ne sloj po sloj

Sandro Vrbanus subota, 15. veljače 2020. u 09:37

Tehnologijama aditivne proizvodnje, odnosno 3D ispisivanju, najčešće se zamjera da su spore u izradi predmeta, iako nedvojbeno pružaju brojne prednosti pred klasičnim proizvodnim procesima. Ne čudi stoga da brojni znanstvenici rade na materijalima i metodama koje bi ubrzale procese 3D printanja, te da s vremena na vrijeme i predstave rješenja koja značajno mogu ubrzati određene procese ispisa.

Već smo o brzom 3D ispisu u smoli pisali u nekoliko navrata, no pojavila se još jedna tehnologija koju su ovoga puta predstavili znanstvenici s Politehničkog sveučilišta u Lausanni (EPFL). Kao i u slučaju iz Michigana prošle godine, riječ je o ispisu u fotoosjetljivoj smoli koja se osvjetljava u tri dimenzije i tako se stvrdnjavanjem (polimerizacijom) stvara trodimenzionalni predmet – odjednom, a ne sloj po sloj kao što je to kod klasičnih 3D pisača.

Ispis i u zatvorenim posudama

Ovakav je ispis iznimno brz, a predmeti u smoli "magično" nastaju pred vašim očima u samo nekoliko sekundi. Odlikuju se visokom rezolucijom ispisa i mogu biti načinjeni od bilo koje smole, tvrde, meke ili čak i hidrogela, pa autori ovog rješenja njegovu primjenu vide i u biologiji i medicini.

Dodatna prednost ovog rješenja je što predmeti mogu nastati u zatvorenim, izoliranim i steriliziranim posudama smole, što sprječava kontaminaciju. Iz tog razloga moguće je ispisivati i zamjenska tkiva, implantate i druge medicinske predmete.

Za sada ova metoda stereolitografije funkcionira do veličine predmeta od oko 2 centimetra u svakoj dimenziji i ima preciznost od 80 mikrometara. Tim radi na naprednijoj verziji koja bi omogućila jednaku kvalitetu ispisa predmeta širokih, dugih i visokih do 15 centimetara.