Prozirni premaz koji drvo čini vatrootpornim

Umjesto teških boja koje skrivaju prirodni izgled drva, novi premaz nastao na sveučilištu u Singapuru iznimno je tanak i nevidljiv, a štiti drvo od vatre na jedinstven način

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. kolovoza 2022. u 20:44

Potpuno prozirni premaz kojim se drvo može zaštititi od vatre osmišljen je na sveučilištu NTU (Nanyang Technological University) u Singapuru. Drvo je često korišten materijal u građevini, a jedan od najvećih izazova u njegovoj primjeni jest upravo zaštita od vatre. Trenutačno se u te svrhe koriste posebni materijali (retardanti) u obliku panela koji usporavaju širenje plamena ili pak teški i neprozirni premazi za drvo.

Nevidljiva zaštita

Inovacija iz Singapura načinjena je tako da bude vrlo tanka i prozirna, pa samim time i nevidljiva, a jednako učinkovita u zaštiti drva. Premaz dovoljan za zaštitu može biti debljine tek 0,075 milimetara. Vrlo jednostavno ga se nanosi, a kada se osuši postaje nevidljiv te pruža zaštitu od vatre ne skrivajući prirodni izgled i ljepotu ovog prirodnog materijala.

Kako funkcionira?

Poseban kemijski sastav ovog premaza reagira sa smolom u drvu te stvara barijeru između njega i plamena. Kada je izložen visokoj temperaturi događa se niz kemijskih reakcija koje stvaraju čađ te dovode do širenja ovog premaza za oko 30 puta. Time se barijera dodatno povećava, a drvo ispod vatrootporne čađi se štiti od gorenja.

Kao dokaz efikasnosti ističe se činjenica da se ostaci čađi mogu nakon požara sastrugati s drva te otkriti da ono nije oštećeno. Znanstvenici kažu kako će njihov premaz biti relativno jeftin za izradu. Testiranja u industrijskim uvjetima već je prošao, a trenutačno su u tijeku dogovori o prodaji licence za proizvodnju s nekoliko proizvođača.