Razvijen prvi programabilni fotonički čip na svijetu

Čip koristi svjetlost umjesto elektrona za obradu informacija i mogao bi utrti put manjim, bržim čipovima s niskim termalnim gubicima

Mladen Smrekar petak, 19. travnja 2024. u 16:38
Revolucionarni čip omogućuje programiranje na zahtjev i neprimjetno povezuje bežične i fotonske segmente 📷 Vecstock
Revolucionarni čip omogućuje programiranje na zahtjev i neprimjetno povezuje bežične i fotonske segmente Vecstock

Prvi univerzalni, programabilni i višenamjenski fotonički čip djelo je suradnje istraživača Photonics Research Laboratory (PRL)-iTEAM-a Politehničkog sveučilišta iz Valencije (UPV) i privatne tvrtke iPronics. Ovaj bi čip, kažu, mogao izazvati revolucionarne promjene u načinu na koji funkcioniraju telekomunikacije, podatkovni centri i sustavi umjetne inteligencije.

Optičke komponente

Fotonski čip sličan je čipu na bazi silicija, ali za obradu informacija koristi fotone umjesto elektrona. Kako bi se olakšao pomak u obradi informacija, fotonski čip za obradu informacija koristi optičke komponente kao što su valovodi, laseri i polarizatori umjesto elektroničkih kao što su otpornici ili tranzistori.

Izbor RF-fotonskih funkcija koje pokrivaju zemaljske, svemirske i zračne scenarije 📷 Photonics Research Labs, iPronics
Izbor RF-fotonskih funkcija koje pokrivaju zemaljske, svemirske i zračne scenarije Photonics Research Labs, iPronics

Takav pristup omogućuje da se čipovi dodatno minijaturiziraju uz bržu obradu informacija s niskim termalnim gubicima koji se može lako skalirati i integrirati u postojeće sklopove.

Europski novac

Potpomognuti novcem Europskog istraživačkog vijeća, istraživači UPV-a i iPronicsa izradili su revolucionarni čip, opisan u časopisu Nature Communications, koji omogućuje programiranje na zahtjev i neprimjetno povezuje bežične i fotonske segmente.

Elementi i slojevi fotonskog procesora 📷 Photonics Research Labs, iPronics
Elementi i slojevi fotonskog procesora Photonics Research Labs, iPronics

"Prvi čip na svijetu s ovim karakteristikama može implementirati dvanaest osnovnih funkcija koje zahtijevaju ovi sustavi i programabilan je, čime se povećava učinkovitost sklopa", objašnjavaju istraživači koji su razvili pretvarač koji podržava frekvencijske pojaseve koji se trenutno koriste i one koji će se koristiti u budućnosti.

Smartlight procesor može se rekonfigurirati pomoću softvera 📷 iPronics
Smartlight procesor može se rekonfigurirati pomoću softvera iPronics

"Ovaj čip omogućava upravljanje protokom podataka u podatkovnim centrima i mrežama za računalne sustave umjetne inteligencije", kažu u iPronicsu. Oni su ovaj čip već integrirali u svoj Smartlight procesor koji trenutno testira Vodafone. "Naš sljedeći cilj je skalirati čip kako bi zadovoljio potrebe tržišta."