Samsung prikazao 12,4-inčni OLED zaslon na rolanje koji se povećava do pet puta

Rollable Flex u najmanjem izdanju ima 49 milimetara, a zahvaljujući novoj Samsungovoj tehnologiji rolanja, može se povećati i do pet puta

Matej Markovinović četvrtak, 25. svibnja 2023. u 08:00
Rollable Flex. 📷 Foto: Samsung
Rollable Flex. Foto: Samsung

Samsung je na ovogodišnjem Display Week sajmu u Los Angelesu prikazao Rollable Flex, 12,4-inčni OLED zaslon na rolanje. Iako ovo nije prvi put da proizvođači prikazuju koncepte zaslona na rolanje, ovaj nadmašuje konkurenciju jer je najveći do sada i može se „srolati“ u svitak kompaktnih dimenzija.  

Naime, u svom najmanjem izdanju, Rollable Flex ima 49 milimetara te se rolanjem povećava čak pet puta, odnosno do 254,4 milimetra.

„Dok konvencionalni sklopivi ili klizni zasloni nude do tri puta veću skalabilnost, Rollable Flex nadilazi takva ograničenja omogućujući da se zaslon okreće i odmotava na osi u obliku slova 'O' poput svitka“, objašnjeno je u Samsungovom priopćenju.

Rollable Flex.  📷 Foto: Samsung
Rollable Flex. Foto: Samsung

Uz Rollable Flex, Samsung je također prikazao Flex In & Out OLED zaslon koji se može savijati u oba smjera. Radi se o značajnoj funkciji, budući da se trenutni sklopivi OLED zasloni, poput onih na Samsungovim Galaxy Z Flip 4 i Fold 4 mobitelima, mogu savijati samo u jednom smjeru.

Južnokorejski proizvođač prikazao je i prvi OLED zaslon na svijetu s integriranim senzorom otiska prsta i senzorom za očitanje otkucaja srca. Iz Samsunga navode da je u taj zaslon ugrađena organska fotodioda (OPD) koja može registrirati i krvni tlak te očitati razinu stresa promatranjem kontrakcije i opuštanja krvnih žila.