Senzori otiska prsta mjerit će i temperaturu

Skupina stručnjaka iz Južne Koreje objavila je kako su razvili fleksibilni, prozirni senzor otiska prsta za mobilne uređaji koji može mjeriti i pritisak i temperaturu

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. srpnja 2018. u 13:24

Senzori otiska prsta vrlo su popularni način za biometrijsko prepoznavanje korisnika na mobilnim uređajima i prijenosnim računalima. Međutim, pojavom trenda mobitela kojima se ekran proteže od ruba do ruba, s prednje strane uređaja ostalo je malo ili ništa prostora u koji bi se takvi senzori mogli smjestiti, pa su neki, poput Applea, odlučili napustiti ovu tehnologiju, a drugi smještaju senzore na poleđinu ili bočne strane uređaja ili istražuju mogućnost njihove nevidljive integracije u same ekrane.

Ova potonja tehnologija posebno je zanimljiva, a pogotovo ako bi se u budućnosti mogla kombinirati s otkrićem južnokorejskih znanstvenika objavljenom u časopisu Nature. Ova je ekipa, naime, osmislila kapacitivni čitač otisaka prstiju koji je fleksibilan i proziran – a osim što može očitati papilarne linije s kože u stanju je istovremeno registrirati kako pritisak na njega tako i temperaturu prislonjenog prsta.

S ovim novim mogućnostima senzori postaju daleko sigurniji, jer ih se teže može "prevariti" raznim metodama kopiranja otisaka. Tehnologija je testirana i, kako kažu njeni tvorci, kvalitetom čitanja otisaka i rezolucijom zadovoljava standarde koje je postavio FBI. Isto tako u opisu nove vrste senzora ističe se njegova izvrsna otpornost na savijanje, te mogućnost neprimjetne ugradnje unutar ii ispod zaslona mobitela.