Stellantis najavljuje pojednostavljivanje konstrukcije pogona električnih automobila

Objedinjavanjem funkcije punjača i invertera u jedan sklop te njegovim smještanjem tik uz bateriju, koncern Stellantis nastoji načiniti revolucionarni korak ka elektrifikaciji svojih automobila

Sandro Vrbanus utorak, 25. srpnja 2023. u 09:22

Automobilski koncern Stellantis, pod kojim su već dvije i pol godine marke Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel i Peugeot, najavio je novu tehnologiju baterija i pripadajućih elektroničkih sklopova za pogonske sustave električnih vozila. Ona je rezultat četverogodišnje suradnje sa znanstvenicima i tehnolozima, a donosi jednostavniju konstrukciju baterijskog i pogonskog sustava, koja će imati višestruke koristi i ostvariti uštede u proizvodnji

Tri muhe jednim udarcem

Stellantisov je plan integrirati funkcije punjača i invertera (izmjenjivača napona) jednu s drugom, pa potom izravno u baterijski modul. To će donijeti najmanje tri poboljšanja: bateriju za automobile veće efikasnosti, veći ostvarivi doseg s jednim punjenjem te više prostora unutar samog automobila. Osim toga, pogonski sklopovi s novim bi dizajnom trebali biti pouzdaniji i jeftiniji, kažu iz koncerna.

Što, dakle, donosi ova inovacija? Umjesto zasebnog sklopa punjača baterije, smještenoga u vozilu, pa potom i invertera, u automobile će se ugrađivati samo jedna komponenta. Ona će na sebe preuzeti zadaću pretvaranja izmjenične struje u istosmjernu prilikom punjenja baterija, ali i pretvaranje istosmjerne struje iz baterija natrag u izmjeničnu, potrebnu za pokretanje pogonskih elektromotora. Takav će sklop biti modularan i integriran u baterijske module, smješten vrlo blizu baterije, povećavajući učinkovitost i oslobađajući dodatni prostor unutar šasije vozila.

Sustav nazivaju Intelligent Battery Integrated System (IBIS) i kažu kako se testira od sredine prošle godine. Zaštićen je brojnim patentima i ima potencijal "promijeniti paradigmu" u području električne mobilnosti, barem prema tvrdnjama iz Stellantisa.

Trenutačno je projekt u fazi izrade funkcionalnog prototipa vozila, koje će IBIS testirati na pokusnim stazama i javnim cestama. Cilj je dovesti tehnologiju u vozila koncerna Stellantis do kraja ovog desetljeća, što će biti jedan od ključnih koraka u elektrifikaciji ponude vozila svih njihovih brandova.