Uber koristi AI za identifikaciju putnika "pod gasom"

Uber je patentirao novu tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji koja će moći identificirati neobično ponašanje (pijanstvo) potencijalnih Uberovih klijenata

Matija Pavlić srijeda, 13. lipnja 2018. u 06:00

Popularni alternativni servis za prijevoz putnika Uber namjerava riješiti rastući problem pijanih putnika uporabom tehnologije. Stvoren je plan identifikacije osoba u pijanom stanju putem sustava temeljenog na umjetnoj inteligenciji. Tu informaciju prenosi CNN pozivajući se na zahtjev za zaštitom patenta koji je podnijela tvrtka Uber.

Riječ je o sustavu koji bilježi korisnikov uobičajen način uporabe Uberove službene mobilne aplikacije te je u mogućnosti identificirati neobično ponašanje unutar same aplikacije (algoritmi prepoznaju greške u pisanju, na koji način korisnik koristi poveznice i tipke unutar aplikacije, kojom brzinom hoda i koliko korisniku treba vremena kako bi zatražio vožnju).

Također, uzet će se u obzir i doba dana kada je zatražena vožnja (narudžba vožnje u jedan u noći subotom izaziva više sumnje od narudžbe usred radnog dana). U skladu s utvrđenim "neobičnim" stanjem potencijalnog korisnika takvim klijentima će se slati isključivo vozači s iskustvom u ophođenju s takvim tipom osoba.