Wi-Fi 6E na spektru od 6 GHz uskoro postaje stvarnost

Američki FCC otvorio je prema Wi-Fi mrežama nove generacije odobrivši frekvencijski pojas od 6 GHz za Wi-Fi 6E što vodi prema većem prostoru za odašiljanje i većim brzinama bez interferencija

Matija Pavlić subota, 25. travnja 2020. u 07:00

Wi-Fi 6E sada je korak bliže stvarnosti, agencija FCC otvorila je frekvencijski pojas od 6 GHz, što je rijedak slučaj s obzirom da je Wi-Fi dosad koristio samo pojaseve od 2,4 i 5 GHz.

Konkretno FCC u 6 GHz pojasu otvara spektar od 1200 MHz u odnosu na dosadašnjih 400 MHz koje su koristili frekvencijski pojasevi od 2,4 i 5 GHz. Na taj način routeri će dobiti puno veći prostor za odašiljanje signala, a u konačnici će se dobiti brža i stabilnija povezivost bez previše interferencija, posebice u gusto naseljenim područjima.

Ističe se kako je to najveći spektar koji je FCC oslobodio od samih početaka Wi-Fija 1989. godine. Wi-Fi Alliance navodi da će putem novog pojasa emitirati do sedam pristupnih točaka s maksimalnom brzinom bez međusobne interferencije.

Pojas od 6 GHz teoretski nudi vršne brzine pod uzoru na 5 GHz spektar, 9,6 Gb/s (maksimalna brzina prema trenutačnom Wi-Fi 6 standardu). Prvi uređaji s podrškom za 6 GHz Wi-Fi pojas očekuju se u posljednjem kvartalu ove godine, no pravi rast Wi-Fi 6E standarda očekuje se tijekom iduće godine.

Tvrtka Broadcom već je najavila kako radi na svom mobilnom Wi-Fi 6E čipu, Qualcomm je spreman za dodavanje Wi-Fi 6E podrške u svoje proizvode, a Intel će imati svoj Wi-Fi 6E čip u siječnju iduće godine. Što se tiče proizvođača routera svoju podršku za Wi-Fi su najavili Linksys i Netgear.

Analitičar IDC-a Phil Solis predviđa kako će tijekom 2021. godine biti isporučeno 316 milijuna uređaja s Wi-Fi 6E podrškom, a ta brojka bi se trebala povećati tijekom 2022. godine kada podrška za taj standard stigne i na tablete te pametne televizore (nakon prvotne podrške za pametne telefone).

Američki FCC jedna od prvih agencija koja je otvorila put prema Wi-Fi mrežama iduće generacije, a uskoro će iste zasigurno doživjeti premijeru i na našem kontinentu.