Telekomi

Sve telekomunikacijske i informatičke usluge na jednoj adresi

Bug.hr četvrtak, 11. siječnja 2018. u 21:00

Bez obzira kojim se poslom bavite i koja je veličina vaše tvrtke, izbor sveobuhvatne telekomunikacijske i informatičke podrške osigurat će željenu fleksibilnost i učinkovitost poslovanja

U veljači 2017. godine Vipnet je uspješnim završetkom procesa preuzimanja postao većinski vlasnik Metroneta, a od 1. prosinca 2017. godine okrenuta je nova stranica u poslovanju Vipneta i Metroneta. Od toga dana na tržištu djeluju pod novim zajedničkim brendom kao jedinstvena cjelina u pružanju telekomunikacijskih i ICT usluga poslovnim korisnicima - Vip Metronet Business Solutions.

Vip Metronet Business Solutions spaja najbolje prakse Vipneta i Metroneta, dva cijenjena brenda među poslovnim korisnicima, prepoznata po najvišem stupnju zadovoljstva korisnika, kvaliteti i inovativnim ICT rješenjima. Primarni cilj njihovog zajedničkog poslovanja je održati visoku razinu zadovoljstva korisnika. Spajanjem portfelja usluga Vipneta i Metroneta, njihovi poslovni korisnici na raspolaganju imaju na jednoj adresi sve usluge u domeni telekom i ICT sektora, koje su potrebne za moderno poslovanje. Kroz objedinjenu i neovisnu Vip Metronet mrežu povećava se i njihova dostupnost u svim krajevima Hrvatske te unaprijeđenje kvalitete njihove usluge.

U nastavku donosimo neka od iskustava poslovnih korisnika Vip Metronet usluga.

Sanacija i nadogradnja IT/LAN infrastrukture

Uslijed rasta kompanije i suvremenih potreba za unapređenjem korisničkog poslovnog sustava, održavanje LAN mreže i mrežnih servisa postalo je znatno složenije. Zastarjela infrastruktura za sigurnosnu pohranu (backup) i mrežnu sigurnost (firewall) nije više mogla pružiti potrebnu razinu sigurnosti sustava u KTC d.o.o.. Pozvan je Vip Metronetov konzultantski tim da dubinski snimi stanje i predloži optimalno rješenje sanacije i nadogradnje.

Nakon detaljnog pregleda korisničke IT/LAN infrastrukture, Vip Metronet je predložio rješavanje postojećeg stanja u više faza:

  • Sanacija LAN infrastrukture s visokim nivoom dostupnosti poslovnih servisa i sigurnosti podataka
  • Sanacija IT sustava Microsoft Domain Controller poslužitelja s ciljem uspostave efikasnog upravljanja pristupnim pravima i granularnog segmentiranja korisničkih pristupnih prava
  • Firewall nove generacije (Next Generation Firewall)
  • Sigurnosna pohrana podataka u Vip Metronetov cloud (Biz Security Backup)
  • Mjesečno održavanje IT/LAN infrastrukture prema potrebama korisnika

„Stabilnost i sigurnost IT sustava preveniraju stresne situacije u poslovanju“, naglasila je glavna izvršna direktorica KTC-a Daliborka Kranjčić.

Jednostavnije održavanje te upravljanje promjenama i učinkovita procedura detekcije i otklanjanje problema, samo su neke od prednosti korištenja Vip Metronetovih rješenja za ICT sustave.

KTC više nema potrebu podugovarati veći broj partnera koji se moraju međusobno koordinirati prilikom zahvata na ICT infrastrukturi. Stabilnost i sigurnost cjelokupnog sustava dovedena je na najvišu moguću razinu čime se sprječavaju nepredviđene stresne situacije i problemi u poslovanju. Rad djelatnika tehnike je optimiziran i fokusiran na razvoj osnovnog poslovanja tvrtke. Još jedna u nizu prednosti korištenja Vip Metronetovih rješenja optimizacije sustava je osjetno smanjenje i lako planiranje troškova.

Zamjena i unaprjeđenje fiksne glasovne platforme

Zbog kompleksnosti poslovanja i komunikacije s klijentima u kompaniji Atlas d.d., vodećoj turističkoj agenciji u regiji, javila se potreba zamjene postojeće fiksne glasovne platforme novim i naprednijim rješenjem.

Ključni izazov je bio što kvalitetnije povezati razgranatu mrežu poslovnica u Hrvatskoj i kanala prodaje u inozemstvu, s novim, modernijim sustavom, te implementirati Call centar rješenje koje sadrži naprednu aplikaciju za rad agenata i njihovih voditelja.

"U Vip Metronetu smo pronašli odličnog partnera i veselimo se zajedničkom rastu i novim unapređenjima ovog bitnog segmenta poslovanja“, rekao je rukovoditelj maloprodaje Atlas d.d. Berislav Novaković.

Atlasu je ponuđeno cloud rješenje za IP telefonsku centralu smještenu u Vip Metronetovom podatkovnom centru. U suradnji s partnerom, implementirana je nova platforma u cloudu za Call centar koja je integrirana u poslovanje Atlasa. Migrirane su sve poslovnice na Metronet mrežu što je omogućilo pozive unutar glasovnog VPN-a za cijelu tvrtku. Vip Metronet je tako postao single point of contact za sve telefonske usluge i call centar rješenje. U suradnji s partnerom obučeni su voditelji i agenti Call centra za rad na novoj aplikaciji koja je otvorena za integraciju s ostalim poslovnim sustavima koji se koriste u Atlasu.

„Atlas je dobio moderno skalabilno rješenje za sve segmente fiksne glasovne usluge. Osigurana je kvalitetnija povezanost s poslovnicama i kanalima prodaje izvan Hrvatske, dok je kompletna komunikacija s klijentima olakšana i unaprijeđena putem korištenja suvremenog Call centra. Atlasov ICT odjel je rasterećen, te je dobio bolju podršku od strane Vip Metronetovih stručnjaka koji osiguravaju višu razinu pouzdanosti i bolji SLA. Usto, znatno su smanjeni telekomunikacijski troškovi te troškovi najma i održavanja glasovne platforme. Sve promjene na platformi kao npr. dodavanje novih telefonskih uređaja i linija, te otvaranje kompletno novih poslovnica mogu se realizirati u najkraćem roku.

Vrhunska usluga u turizmu i našem svakodnevnom poslovanju mora biti neupitna. Vip Metronetova usluga call centra dodatno je poboljšala kvalitetu usluge koju pružamo našim korisnicima, čije su povratne informacije odlične. U Vip Metronetu smo pronašli odličnog partnera i veselimo se zajedničkom rastu i novim unapređenjima ovog bitnog segmenta poslovanja“, rekao je rukovoditelj maloprodaje Atlas d.d. Berislav Novaković.

Bolja komunikacija među zaposlenicima i sigurnost na webu za goste

Hoteli Zadar, tvrtka u čijem sastavu se nalazi hotel Kolovare s četiri zvjezdice, željela je unaprijediti svoje poslovanje. Zastarjeli sustav e-mail komunikacije nije mogao pratiti rast samog poduzeća niti zadovoljiti potrebu za implementacijom novih i modernih rješenja u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji. Različite verzije Office programa instalirane na računalima također su stvarale poteškoće u usklađivanju dokumenata i svakodnevnom radu ljudi u istom odjelu te između odjela. Porastom internet prometa gostiju hotela bio je nužan i sigurnosni web gateway za usmjeravanje i filtriranje neprikladnog web sadržaja kao i pružanje informatičke zaštite gostiju hotela.

Vip Metronet ponudio je Office 365 uslugu koja je riješila cijeli spektar problema svakodnevnog poslovanja. Svi unutar poduzeća sada koriste istu verziju Office programa, razmjena dokumenata je brža i lakša. Office 365 alati omogućuju zaposlenicima jednostavno dijeljenje kalendara, pridržavanje rokova, kreiranje i administriranje e-mail grupa, timski rad, kvalitetnu bazu znanja i ažurnu podršku.

Check point firewall osigurava poslovnu mrežu praćenjem ranjivih pristupnih točaka na redovnoj osnovi. Njegovom implementacijom definirana je politika upotrebe internet prometa temeljena na poslovnim prioritetima, u svrhu efikasnog korištenja dostupnih kapaciteta, te maksimalnog zadovoljenja zahtjeva svakog aktivnog korisnika na mreži.

„U Vip Metronetu smo pronašli pouzdanog partnera kojemu smo prepustili brigu oko funkcioniranja IT servisa“, rekao je tehnički direktor Hotela Zadar Leo Pavić.

Definirana su sljedeća pravila upravljanja pristupom gostima:

  • pravila pristupa u svrhu zaštite mreže od neovlaštenog upada
  • pravila ograničenja pristupa internet mreži prema kategorijama web sadržaja

Sigurnost i pouzdanost sustava dignuta je na najvišu razinu. Omogućena je dostupnost u svakom trenutku, sustav je uvijek ažuriran na zadnju provjerenu i stabilnu verziju na svakom uređaju, osigurana je pohrana e-mailova u cloudu i nema opasnosti od gubitka podataka. Također, ostvarena je ušteda na vremenu i troškovima IT administracije.

Integracija Office 365 usluge te Check Point sigurnosnog rješenja u svakodnevno poslovanje omogućilo je veće posvećivanje gostima hotela, bez brige oko IT infrastrukture, sigurnosti lokalne mreže i računala.

Osmišljavanje jednostavne platforme za kupovinu, aktivaciju i validaciju putnih karata

S ciljem olakšavanja korištenja javnih komunalnih usluga diljem Hrvatske, ideja je bila stvoriti inovativnu platformu pomoću koje bi se vršilo plaćanje usluga javnog gradskog prijevoza u Osijeku.

Vipnet je sa svojim projektnim timom i partnerima osmislio rješenje, odnosno platformu za digitalnu kupnju, aktivaciju i validaciju putnih karata u okruženju javnog gradskog prijevoza u Gradu Osijeku, odnosno u sustavu tvrtke Gradski prijevoz putnika d.o.o..

Početna faza Smartice, mobilne aplikacije za javni prijevoz obuhvaćala je plaćanje putnih karata korištenjem SMS poruka, dok je daljnji razvoj uključio i druge modele plaćanja, kao i dodavanje ostalih funkcija korisnih za putnike i prijevoznika.

„Vipnet smo odabrali jer su se pokazali kao partner koji u potpunosti razumije digitalizaciju poslovanja“, naglasio je direktor Gradskog prijevoza putnika d.o.o. Mario Šapina.

Od inicijalne ideje do konačnog rezultata - funkcionalne i spremne digitalne putne karte za javni prijevoz u sustavu GPP-a. Time je putnicima znatno olakšano korištenje javnog gradskog prijevoza i načina kupovine karte bez potrebe traženja prodajnog mjesta, a vozačima autobusa i tramvaja osigurana potpuna koncentracija na prijevoz putnika.

Kupovina i aktivacija putnih karata provodi se korištenjem Android i iOS mobilnih platformi dok se kontrola ispravnosti putnih karata provodi s mobilnom aplikacijom namijenjenom za kontrolore prijevoznika. Također, prijevoznik u sustavu Smartice ima pristup administracijskom sučelju sustava za potrebe administriranja i izvještavanja.