HAKOM: Porast prihoda od mobilnih mreža tijekom prve polovice godine

Na tržištu elektroničkih komunikacija povećana su ulaganja operatora u pokretnu mrežu, a značajan je porast broja priključaka na svjetlovodnu (optičku) tehnologiju

Sandro Vrbanus utorak, 10. listopada 2023. u 06:00

Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2023. godine prihodi su iznosili ukupno 815,3 milijuna eura i u odnosu na prvu polovicu prošle godine veći su za 10% – izvijestio je nadležni regulator HAKOM. Najveći doprinos tom rastu dale su usluge širokopojasnog pristupa Internetu u pokretnoj mreži s porastom prihoda većim od 10%, a za gotovo 13% povećani su ukupni prihodi od pokretnih mreža.

Nastavak ulaganja

Ove godine, u usporedbi s prošlom, ulaganja u pokretnu mrežu nadmašila su ulaganja u nepokretnu. Očekivano su nastavljena ulaganja u svjetlovodne i kabelske mreže kao mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN), a migracija korisnika na optičku tehnologiju utječe na rast njihova broja, uz očekivani istodobni pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi.

Uspoređujući drugo tromjesečje ove i prošle godine, broj optičkih priključaka nastavio je rasti za gotovo 33%, dok je broj širokopojasnih priključaka na bakrenim paricama smanjen za skoro 5%. Time udio korisnika s VHCN širokopojasnim priključcima u ukupnom broju priključaka putem nepokretnih mreža iznosi 21%, a raste i udio priključaka s brzinom većom od 100Mbit/s, koji sredinom godine iznosi 37,5%.

Pad fiksne telefonije

Usluga javno dostupne telefonske usluge u nepokretnoj mreži nastavlja s trendom smanjenja broja priključaka, prometa i ukupnih prihoda. Broj priključaka u godini dana niži je za 3% i polovicom ove godine ima ih 1.219.681, ukupni odlazni promet manji je 12%, dok su ukupni prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži niži za gotovo 10% i iznose 31 milijun eura.

Broj priključaka usluge naplatne televizije na kraju drugog tromjesečja iznosi 932.187 i minimalno je rastao u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihod od usluga naplatne televizije ipak nastavljaju rasti bez obzira na stagnaciju broja korisnika i viši su za gotovo pet posto.

Detaljniji podaci o tržištu elektroničkih komunikacija dostupni su na stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a).