Stupovi ulične rasvjete idealne su Wi-Fi pristupne točke

Novi algoritam mogao bi pomoći u implementaciji javno dostupnog Wi-Fi-ja u gradovima

Mladen Smrekar petak, 9. rujna 2022. u 12:29

Wi-Fi postavljen putem ulične rasvjete, što je vizija međunarodnog konzorcija koji su osnovali Intel, Facebook, Nokia i druge kompanije, mogao bi pomoći u povećanju bežičnog pristupa diljem gradova. Novi algoritam mogao bi pomoći telekomunikacijskim tvrtkama da otkriju kako najbolje instalirati ovu infrastrukturu.

Bežične veze

Međunarodni projekt Telecom Infra predviđa da javni Wi-Fi bude dostupan putem frekvencijskog pojasa od 60 gigaherca, u rasponu od 57 do 73 GHz, postavljanjem pristupnih točaka na rasvjetne stupove. Ovaj pojas nije licenciran, a standard IEEE 802.11ay za Wi-Fi od 60 GHz objavljen 2021. podržava propusnost do 8,64 GHz.

Testiranje modela u središtu Bouldera u Coloradu
Testiranje modela u središtu Bouldera u Coloradu

Izazov je što kod korištenja signala od 60 GHz velika apsorpcija u kisiku, čime se ograničava domet. No ako su bežične veze koje koriste te frekvencije relativno kratke, manje od 100 metara, mogle bi biti korisnima u gusto naseljenim urbanim područjima. 

Model za praćenje signala

Istraživači američkog nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju NIST razvili su model za praćenje signala od 60 GHz koji su uzeli u obzir velike varijacije u visini rasvjetnih stupova. Koristili su novi algoritam za analizu putova prijenosa koji nadilazi uobičajene parametre, a svoja saznanja opisali su u časopisu IEEE Antennas and Wireless Propagation Letters.

Kvaliteta signala testirana je na visinama od 4, 6 i 9 metara
Kvaliteta signala testirana je na visinama od 4, 6 i 9 metara

Model je testiran u središtu Bouldera u Coloradu gdje su mjerili kvalitetu signala antena postavljenih na visinama od 4, 6 i 9 metara. Pokazalo se da optimalna visina za Wi-Fi signale ovisi o frekvenciji prijenosa i dizajnu antene. Pričvršćivanje opreme na nižim visinama, oko 4 metra iznad razine ulice, pokazalo se boljim za tradicionalne bežične sustave s višesmjernim antenama, dok su više lokacije bile bolje za najnovije sustave kao što je 5G.

Ova otkrića upućuju na to da bi pružatelji mobilnih usluga mogli implementirati 5G i 6G sustave sljedeće generacije po nižoj cijeni budući da su rasvjetni stupovi prisutni posvuda u urbanim sredinama, kažu istraživači. Postavljanje antena na rasvjetne stupove omogućit će video streaming ultravisoke razlučivosti uz podatkovne brzine od više gigabita po sekundi i nisku latenciju. Uz to, 60 GHz pruža 14-GHz superširoku propusnost u nelicenciranom pojasu.