Azuri predstavio solarni TV set za afričko tržište

Azuri Technologies predstavio je 32-inčni televizor koji se potrebnom energijom za rad napaja preko sunca, odnosno preko solarnih ploča

Stjepan Bilić utorak, 5. veljače 2019. u 06:00

Tvrtka Azuri Technologies predstavila je novi televizor dijagonale 32“. Možda ne zvuči ništa posebno, no zapravo jest. Naime, dotični je namijenjen afričkom tržištu i to onim predjelima gdje nema strujne mreže.

Energiju dobiva iz solarnog panela koji sunčevu svjetlost pretvara u električnu. Puni naziv paketa je TV Solar Home System i namijenjen je kenijskom tržištu za početak, a kasnije se planira distribucija i na ostalim afričkim tržištima.

Osim spomenutog televizora Azuri je u paket dodao i druge zanimljive dodatke poput četiri LED svjetiljke, ručne svjetiljke, punjača za mobitel i prijenosnog radio prijemnika. Svi navedeni uređaji opremljeni su punjivim baterijama.

Kao što se vidi na fotografiji komplet od četiri LED svjetiljke koje su namijenjene za ugradnju unutar kuće i kako bi služile kao rasvjeta u prostorijama spajaju se kabelima na središnju konzolu koja je pak spojena sa solarnim pločama. Što se prijema TV signala tiče, on je riješen preko satelita i dostupno je više od 60 TV kanala i 20 radio postaja.

Kako bi preživio boravak u ruralnim sredinama TV Solar Home System od mogućih je oštećenja zaštićen tvrtkinom Azuri ToughScreen tehnologijom. Proizvođač ovog solarnog televizora navodi kako u Keniji ima 10 milijuna kućanstava od čega samo njih 3,9 milijuna ima televizor.

Istraživanje koje je Azuri proveo među svojim korisnicima pokazalo je kako je njih 98% postalo svjesnije lokanih i međunarodnih vijesti dok je njih 92% navelo kako je praćenje televizijskog programa na željenom jeziku poboljšalo njihove komunikacijske vještine. Također, 60% ispitanika izjavilo je kako su primijetili da su njihova djeca poboljšala vještine čitanja, pisanja i govora otkako su instalirali TV Solar Home System.

Kako bi TV Solar Home System bio dostupniji što većem broju korisnika i cijena je morala biti pristupačna, pa je mjesečna cijena oko 3.870 kenijskih šilinga, odnosno 129 kenijskih šilinga dnevno. Preračunato u američke dolare to je oko 1,92 USD dnevno, odnosno oko 39 USD mjesečno.