Mi TV 5/TV 5 Pro - Xiaomijevi pametni televizori s QLED zaslonima

Na jučer održanom eventu Xiaomi je između ostalog predstavio i novu generaciju pametnih televizora – Mi TV 5 i Mi TV 5 Pro od kojih je potonje opremio QLED zaslonima

Stjepan Bilić srijeda, 6. studenog 2019. u 06:00

Xiaomi je na jučerašnjem eventu (5. studeni 2019.) godine predstavio više pametnih uređaja – telefon Mi CC9 Pro, sat Mi Watch te pametne televizore Mi TV 5 i Mi TV 5 Pro od kojih je potonje opremio s QLED zaslonima. Kao i prethodna dva uređaja tako će i televizori najprije biti dostupni samo na kineskom tržištu, a kasnije, možda (pod drugim nazivom) i globalno.

Nova Mi TV 5 i Mi TV 5 Pro serija dolazi u tri veličine, sa zaslonima dijagonale 55“, 65“ i 75“. Najveća razlika između standardnih i profesionalnih modela je u tome što potonji imaju 4K QLED zaslone, a standardni obične LED zaslone. Dodatno, televizori iz serije Mi TV 5 imaju i nešto manje radne i podatkovne memorije u odnosu na Mi TV 5 Pro modele.

Izuzev gore navedenih razlika Mi TV 5 i Mi TV 5 Pro televizori su međusobno većinom identični. Temelje se na 12-nanometarskom čipu T972 koji je nastao u suradnji tvrtki Amologic i Xiaomi, a koji se odlikuje mogućnošću reprodukcije sadržaja u 8K kvaliteti.

Mi TV 5 opremljen je s 3 GB RAM-a i 32 GB prostora za pohranu. Sukladno nazivu – Mi TV 5 Pro je dobio nešto više radne (4 GB RAM) i podatkovne memorije (64 GB) što je 50, odnosno 100% povećanje u odnosu na standardne modele. Također Mi TV 5 Pro odlikuje se i kvalitetnijim 4K QLED zaslonima koji podržavaju 108% NTSC spektra dok zasloni na Mi TV 5 modelima pokrivaju 85 NTSC spektra. Dodatno tu je i podrška za MEMC i HDR10+ tehnologije koju Mi TV 5 nema.

Što se broja konektora tiče tu su obje serije jednake – tri HDMI, dva USB, te po jedan Ethernet, S/PDIF konektor. Obje serije podržavaju i druge tehnologije – Wi-Fi (802.11ac), Bluetooth, DTS Audio i Dolby Audio te Google Assistanta.

Prodaja na kineskom tržištu kreće od 11. studenog 2019. godine po cijenama od oko 385 eura do oko 1.285 eura, ovisno o modelu.