Samsung na CES-u predstavio QLED 8K liniju, MicroLED te „The Sero“ lifestyle televizor

Samsung je na CES sajmu predstavio najnoviju QLED 8K liniju televizora, ali i modularni MicroLED, lifestyle televizor "The Sero" te novu smjernicu tehnološkog razvoja – Age of Experience

Dragan Petric nedjelja, 12. siječnja 2020. u 06:30

Samsung je ove godine na CES sajmu predstavio dosta različitih uređaja, od hladnjaka do pametnih televizora. Među njima su se našli i uređaji iz serija 8K QLED, MicroLED i Lifestyle.

8K QLED

Samsung je 8K QLED liniju proširio s ojačanim AI Quantum 8K procesorom i dizajnom. Zahvaljujući tome AI tehnologija omogućava bolje audio i video iskustvo te više pametnih značajki – Tap View, Digital Butler i Samsung Health.

Najsnažniji televizor iz ove serije nosi oznaku Q950TS QLED 8K. Odlikuje ga ultra tanki dizajn te visoka kvaliteta slike i zvuka. Nadalje uz spomenuti AI Quantum 8K procesor tu je i podrška za 8K Upscaling te Adaptive Picture značajka koja automatski optimizira sliku na ekranu ovisno o ambijentalnim uvjetima i pojedinačnim slikama. Tradicionalni TV senzori mogu prilagoditi svjetlinu zaslona na temelju ambijentalne svjetlosti unutar sobe dok Adaptive Picture značajka osigurava da televizor istovremeno zadržava kontrast i održava jasnu sliku u svijetlim prostorijama.

Q950 ima najnoviji  Quantum Processor 8K s poboljšanim AI mogućnostima koji koriste strojno učenje za analizu i prepoznavanje karakteristika pojedinih piksela. Zatim vraća različite elemente slike kako bi stvorio netaknutu 8K sliku, bez obzira na izvor sadržaja.

QLED 8K 2020 linija je među prvima u industriji koja je podržala reprodukciju izvornih 8K sadržaja. U 2020. godini korisnici će moći uživati i gledati video zapise AV1 kodeka snimljene u 8K na QLED 8K televizorima. Također, Samsung surađuje s partnerima poput YouTubea za streaming izvornog 8K sadržaja. Usvajanje AV1 kodeka omogućava bolje stope kompresije i omogućava podršku HDR10+ tehnologije, dimenzionalnosti slike, optimizacije svjetline i kontrasta.

Q950 ima zvučnike sa svake strane zaslona, kao i niskotonce sa stražnje strane. Odlikuju ga i visoke značajke zvuka QLED 8K - Q-Symphony, zvuk praćenja objekata (OTS) i aktivno pojačalo glasa. Usklađeni sa HQ-Q800T soundbarom, zvučnici na televizoru služe kao dodatni audio kanal i stvaraju dinamičniji zvučni prikaz. Čest problem korisnika je brzina internetske veze, AI ScaleNet osigurava glatku streaming vezu i nesmetan pregled sadržaja. Također, Q950 može prilagoditi glasnoću dijaloga kao odgovor na uobičajene zvukove poput blendera ili usisavača.

Kažu da je Bixby, Samsungov AI asistent, postao pametniji. Korisnici mogu koristiti svoj televizor za promjenu raspoloženja u sobi. Primjerice, ako kažu Bixbyju da stvori mirnu atmosferu, televizor će tada prikazati opuštajuću pozadinu na zaslonu. Uz to, Samsung će ponuditi više opcija glasovnog asistenta integrirajući Amazon Alex i Google Assistant u QLED 8K 2020 liniju, što će korisnicima omogućiti lakši pristup omiljenim sadržajima.

Novi televizor može prikazivati informacije sa Samsung Health aplikacije. Korisnici mogu vidjeti aktivnosti, pratiti napredak i slijediti svoje fitness ciljeve. Uz to, imat će pristup besplatnim i ekskluzivnim sadržajima vodećih partnera, uključujući Calm, FitPlan, Jillian Michaels, Echelon, Obe Fitness i Barre 3.

MicroLED

Samsung je također predstavio i modularni MicroLED za dom, koji kombinira tehnologiju zaslona sljedeće generacije s jedinstvenim mogućnostima prilagodbe. Sa 75, 88, 93 i 110-inčnim veličinama zaslona, MicroLED modeli prikladni su za različite domove i stilove života.

Novi 88 i 150-inčni MicroLED modeli uvode iznimno tanak dizajn, ali i mogućnost povezivanja više MicroLED ploča radi prilagodbe televizora svakom prostoru. Također, MicroLED zasloni imaju visoku kvalitetu slike, pružaju veću dubinu, bolju razlučivost, veću jasnoću, kao i maksimalnu svjetlinu od 5000 nita.

The Sero – Lifestyle TV

Samsung je predstavio i „The Sero“ televizore, koji će tijekom 2020. godine biti dostupni na nekoliko globalnih tržišta. Poput pametnog telefona i tableta, Sero ima mogućnost zakretanja i odabira vodoravne i okomite orijentacije.

Tehnologija usmjerenja zaslona neprimjetno se povezuje s mobilnim uređajima pa korisnici mogu uživati u raznim sadržajima, uključujući društvene medije, YouTube i ostale videozapise. Proizvođač navodi kako je ova serija usmjerena prema milenijalcima i generaciji Z.

Sero odlikuje moderan dizajn koji se ističe u bilo kojem prostoru. Nositelj je „Best of Innovation“ priznanja na CES-u, koje dodjeljuje Consumer Technology Association (CTA).

Age of Experience

Samsung je ovogodišnji CES iskoristio i kako bi predstavio novu smjernicu tehnološkog razvoja koju je nazvao – Age of Experience. H.S. Kim, predsjednik Samsung Consumer Electronicsa, najavio je desetljeće inovativnosti temeljeno na svakodnevnim potrebama čovjeka. Ideja strategije je neprimjetno spajanje hardvera i softvera u stvaranju personaliziranog iskustva koji život čini jednostavnijim.

Smatraju kako će Age of Experience promijeniti način na koji se korisnici brinu o sebi i svojim obiteljima, prilagođavaju svoje domove individualnim potrebama te pritom izgrađuju sigurnije i održive pametne gradove.

U srcu Samsungove vizije usmjerene na ljude personalizirana je osobna briga kojom se pospješuje zdravlje i blagostanje korisnika. Na području zdravstvene njege, tvrtka je surađivala s Kaiser Permanente kompanijom kako bi razvila kućnu digitalnu srčanu rehabilitaciju koja se može povezati sa Samsungovim pametnim satom putem Blutetootha. Samsungova HeartWise aplikacija obavijestima podsjeća pacijente na vježbanje, prikuplja podatke te prikazuje brzinu otkucaja srca prilikom vježbanja. Podatci se automatski prenose putem pametnog telefona zdravstvenom osoblju u ustanovama kako bi mogli pratiti pacijentov napredak te pravovremeno reagirati.

Predstavljen je i Ballie, maleni kotrljajući robot koji korisnika razumije, podupire te aktivno reagira na njegove potrebe oko kućanskih obaveza. Njegove prednosti su umjetna inteligencija koja omogućuje ulogu sportskog asistenta te prenosivo sučelje koje pronalazi rješenja na dinamične upite korisnika. Sve opcije održavaju podatkovnu privatnost korisnika prateći standarde.

Predstavljena je i GEMS tehnologija (Gait Enchancing & Motivating System). Njome je dan uvid u upotrebu naočala proširene stvarnosti za vježbanje s osobnim trenerom, planinarenje pa čak i šetanje pod vodom iz dnevne sobe.

Zatim predstavljene su i kulinarske tehnologije gdje uređaji preuzimaju ulogu kuhinjskih pomagača kao osobnog kuhara, nutricionista te asistenta za kupnju u jednom. Uređaji omogućavaju radnje, kao što su sugestije oko recepata i plana prehrane. Samsung je najavio i platformu za vrtno uzgajanje proizvoda kod kuće te Bot Chefa, robotskog asistenta za pripremu obroka.

Samsung je predstavio svoju viziju pametnog grada pokrenutog pametnim uređajima, sustavima i prikupljenim podatcima koji čine urbani život sigurnijim i jednostavnijim. Koristeći se IoT tehnologijom koju je moguće implementirati na svim vrstama zgrada, Samsungovi glavni ciljevi su ušteda energije, redukcija štetnih emisija te očuvanje održivosti kako stanovništvo raste.

Pametne zgrade će tako svojim korisnicima moći pozvati lift, isključiti svjetla, dogovarati dostave, automatski zatražiti kućanski popravak ili provjeriti dostupnost slobodnih mjesta na parkingu uz pomoć jednog dodira na zaslonu ili glasovne naredbe. U ostvarenju koncepta pametnog grada, Samsung je naglasio važnost otvorene suradnje zbog čega je izgradio partnerstvo s građevinskim tvrtkama i vodećim agencijama za nekretnine, kao što su Greystar Real Estate Partners.

H.S. Kim
H.S. Kim

Tijekom predstavljanja, H.S. Kim naglasio je fokusiranost kompanije na kreaciju tehnologije koje će stvoriti ljepše mjesto za život prema tri ključne smjernice: sigurnost i privatnost, tehnologija za opću dobrobit te građanka prava. Kim je jasno izrazio da je sigurnost i privatnost korisnika glavni prioritet u razvoju nove tehnologije te posebno istaknuo kako Samsung prikupljene podatke neće dijeliti s trećim stranama bez prethodne dobivene suglasnosti korisnika.

Kako bi doprinijeli uspostavljanju jednakih mogućnosti za sve, Samsung je najavio nove tehnologije, kao što je Relumino koji će olakšati svakodnevni život slabovidnima, zatim IGNIS, alat koji čini posao vatrogasaca sigurnijim te GEMS koji olakšava kretanje osobama s invaliditetom i starije dobi. Predstavljena je i Samsungova vizija društvenog odgovornog poslovanja pod sloganom „Together for Tomorrow! Enabling People” najavom proširenja Samsungovog kampa inovativnosti, što će omogućiti edukacijske treninge s najnovijim tehnologijama na području umjetne inteligencije, IoT-a te rada u oblaku. Samsung je u svojem kampu obrazovao više od 20 000 studenata iz 13 različitih zemalja od svojeg početka u 2019. te najavio dvostruko povećanje kapaciteta.