Xiaomi predstavio prvi prozirni televizor spreman za prodaju

Potpuno prozirni 55-inčni Mi TV LUX Transparent Edition prvi je prozirni televizor na svijetu koji će se serijski proizvoditi, a kupit će ga se moći već od sljedećeg tjedna

Sandro Vrbanus srijeda, 12. kolovoza 2020. u 17:40

Kineski Xiaomi ovih dana slavi 10. rođendan, pa su tom prigodom predstavili nekoliko novih "slavljeničkih" uređaja. Tu su, primjerice, poboljšane inačice njihovih flagshipa Mi 10 Ultra i Redmi K30 Ultra, no našu je pozornost više privukao prvi komercijalno dostupni prozirni televizor na svijetu – Mi TV LUX Transparent Edition.

Ovaj televizor san je svakog ljubitelja dobrog i čistog dizajna, ali i znanstvene fantastike, jer izgleda upravo kao da je stigao iz nekog SF filma. Ekran gotovo bez rubova, potpuno proziran kada je isključen, uključivanjem postaje neproziran i prikazuje slike koje kao da vise u zraku. Umjesto pozadinskog panela za osvjetljenje, ovaj televizor cijeli svoj pogonski sklop ima u kompaktnom postolju, što znači da OLED ekran može biti samostalan, pa tako i proziran, te izdvojen od ostatka elektronike potrebne za njegov rad.

Osim prozirnih OLED panela, Xiaomi u svojim pogonima proizvodi i upravljački sklop (OLED Basic Module), pa je tako ova kompanija u stanju potpuno samostalno sklapati svoj prvi prozirni televizor, i to u vidu serijske proizvodnje.

Cijena nije mala

Kad pogledamo specifikacije, vidimo da je riječ o televizoru ekrana s dijagonalom od standardnih 55 inča, kontrastom 150.000:1, a 10-bitni OLED panel u stanju je prikazati 1,07 milijardi boja s podrškom za 93% gamuta boja (DCI-P3). Frekvencija osvježavanja mu je 120 Hz, dok je "pametni" sustav pogonjen procesorom MediaTek 9650.

Mi TV LUX Transparent Edition bit će pušten u prodaju 16. kolovoza, isključivo u Kini, gdje će koštati 50.000 juana, odnosno oko 46.000 kuna.