London dobiva električne autobuse koji će se puniti na inovativan način

Španjolski proizvođač autobusa Irizar isporučit će prvih 20 električnih autobusa londonskom poduzeću za javni prijevoz, zajedno s dvije inovativne punionice na prvoj potpuno električnoj ruti

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. studenog 2022. u 18:10

Južnim Londonom, na relaciji od Crystal Palacea do Orpingtona, od sljedeće će godine prometovati 20 potpuno električnih autobusa. Iako modernog i aerodinamičnog oblika, i oni će, kao i ostatak autobusa u britanskoj prijestolnici, biti obojani u prepoznatljivu crvenu boju. Osim oblikom, od drugih modela isticat će se i pogonskim sklopom. Ove autobuse proizveo je španjolski Irizar, inače proizvođač klasičnih autobusa, unutar svoje divizije e-mobility. Kupac je najveće londonsko autobusno poduzeće, Go Ahead.

Irizar ie tram je 12 metara dug električni autobus i prvi je model španjolske kompanije s volanom na desnoj strani. Osim vožnje bez štetnih emisija, karakteriziraju ga niska razina buke i vibracija, niskopodna izvedba za lakši ulaz putnika, ali i inovativan način punjenja.

Punjenje na terminalima

Irizarove baterije, koje proizvode sami, podržavaju brzo punjenje. Tako će svaki od autobusa na spomenutoj ruti, na početnoj i završnoj stanici nakratko biti priključen na punionicu između svake vožnje. Punjenje od tek pet do deset minuta bit će im sasvim dovoljno za sljedeću vožnju.

Irizar ie tram
Irizar ie tram

Dodatnu inovaciju predstavljaju i punionice, koje će Irizar također isporučiti. One se sastoje od sustava obrnutog pantografa. Ovi se sustavi (nazvani i krovni oduzimač struje) obično vide na tramvajima ili trolejbusima, a svrha im je ostvariti kontakt s vodovima iznad ceste te tako priključiti vozilo na elektroenergetsku mrežu.

U slučaju Irizarovog ie trama, on će morati tek parkirati ispod pantografa, ovješenog s posebne konstrukcije, nakon čega će se taj sustav automatski priključiti na autobus i započeti brzo punjenje. Sustav ovih punjača u Londonu se već testira.

Obrnuti pantograf za brzo punjenje autobusa bit će sve češći prizor u Londonu
Obrnuti pantograf za brzo punjenje autobusa bit će sve češći prizor u Londonu

Novi autobusi opremljeni su USB utičnicama za putnike, Wi-Fi pristupnim točkama i ostalom suvremenom opremom. Londonske vlasti poručuju kako ih planiraju nabaviti još te na isti način pokriti više ruta, pokaže li se prvi projekt uspješnim. Plan kompanije Transport for London jest potpuno elektrificirati svih 9 tisuća autobusa u tom gradu do 2030. godine, četiri godine prije nego je izvorno bilo planirano. Već sada Londonom vozi 850 električnih autobusa.