U Beču grade punionicu vodikom, a prvi autobus na vodik kreće u promet od prosinca

Početkom rujna u 21. bečkom okrugu položen je kamen temeljac za izgradnju punionice vodika koja će ekološki prihvatljivim pogonskim gorivom opskrbljivati autobuse i teretna vozila bečkog gradskog koncerna. Već u prosincu ove godine ulicama austrijske metropole trebao bi početi prometovati i prvi autobus s pogonom na vodik

Bug.hr srijeda, 8. rujna 2021. u 21:31

Tijekom testne faze autobus na vodik tvrtke Solaris prometovao je na liniji 39A

Ekološki prihvatljiviji javni prijevoz jedan je od važnih ciljeva glavnog grada Austrije. Stoga Grad Beč ulaže u „zeleni” vodik, odnosno vodik proizveden iz obnovljivih izvora energije, koji se smatra klimatski prihvatljivim gorivom budućnosti. U garaži gradskog poduzeća za javni prijevoz „Wiener Linien” u naselju Leopoldau, koje se nalazi u 21. bečkom okrugu, početkom rujna ove godine položen je kamen temeljac koji je označio početak izgradnje prve punionice vodika u austrijskoj prijestolnici gdje će se vodikom moći puniti autobusi i teretna vozila bečkog gradskog koncerna „Stadtwerke”. Kamen temeljac za punionicu položili su član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke i glavni direktor koncerna „Stadtwerke” Martin Krajcsir.

Martin Krajcsir (slijeva) i Peter Hanke (zdesna) s vizualizacijom punionice (foto:  Wiener Stadtwerke GmbH/APA-Fotoservice/Schedl)
Martin Krajcsir (slijeva) i Peter Hanke (zdesna) s vizualizacijom punionice (foto: Wiener Stadtwerke GmbH/APA-Fotoservice/Schedl)

To je jedino poduzeće na širem području Beča koje će samostalno proizvoditi vodik, njime opskrbljivati svoja vozila te ga koristiti kao gorivo.

Već u prosincu ove godine bečkim bi ulicama trebao početi prometovati prvi autobus s pogonom na  vodik, a do tada bi trebala biti završena i punionica. Osim toga, u 11. okrugu Simmering u tijeku su pripremni radovi za izgradnju postrojenja snage 2,5 MW koje će vodik proizvoditi elektrolizom vode.

Autobus na vodik tvrtke Solaris bio je pušten u testnu fazu još u lipnju prošle godine kada su stanovnici Beča punih devet dana imali priliku potpuno se besplatno provozati njime na liniji 39A. Prema najavama gradskog poduzeća za javni prijevoz do 2024. godine na toj bi liniji trebalo prometovati deset autobusa na vodik.

Vodik je jedan od važnih čimbenika u postizanju cilja klimatske neutralnosti EU-a do 2050. Može se upotrebljavati u različitim područjima kao što su energetika, industrija i prijevoz, a ekološki je prihvatljiv jer pri korištenju ne emitira ugljikov dioksid.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 kn Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 kn 2990 kn Kupi