Indija drugo najveće tržište pametnih telefona iza Kine

Prema Counterpoint Researchu, Indija je trenutačno drugo najveće tržište pametnih telefona na svijetu, iza Kine, a ispred SAD-a, ponajviše zahvaljujući kineskim proizvođačima pametnih telefona

Matija Pavlić ponedjeljak, 27. siječnja 2020. u 06:00

Prema istraživanju tvrtke Counterpoint Research čini se kako je Indija trenutačno drugo najveće tržište pametnih telefona na svijetu, iza Kine, dok je SAD na trećem mjestu.

Tijekom 2019. godine u Indiji je isporučeno 158 milijuna pametnih telefona, što je rast od 7% na godišnjoj razini. Što se tiče indijskog tržišta pametnih telefona ono je raslo ponajprije zahvaljujući velikoj aktivnosti kineskih proizvođača pametnih telefona, 72% isporučenih telefona na tržištu bilo je od strane kineskih proizvođača kao što su Xiaomi, Vivo, Realme i Oppo.

Indija je trenutačno najveće tržište za Xiaomi te je po rezultatima čak i ispred domaćeg kineskog tržišta (rast od 5% na godišnjoj razini za Xiaomi u Indiji). Tvrtka Realme je tijekom 2019. godine rasla za čak 255% na indijskom tržištu, dok je Vivo rastao za 76%. Samsungove isporuke pale su za 5% na godišnjoj razini, dok je Apple rastao u četvrtom kvartalu godine na krilima iPhone 11 pametnih telefona.

Što se tiče zastupljenosti na indijskom tržištu, Xiaomi je vodeći s udjelom od 28%, Samsung je drugi s udjelom od 21%, nakon čega slijede Vivo (16%), Realme (10%) i Oppo (9%).