Indijska tehnološka revolucija: u godinu dana stvorili pola milijuna novih radnih mjesta

U sljedećoj "techadi" IT će biti temelj svakog poslovanja u Indiji; nastupit će nova era u tehnologiji, čiji je tempo i razmjere rasta teško sagledati 

Mladen Smrekar ponedjeljak, 21. veljače 2022. u 15:45

Prošlo desetljeće svjedočilo je velikoj digitalnoj transformaciji; Indija se pojavila kao moćna sila u području digitalnih usluga. Zamah je bio toliki da čak ni pandemija nije uspjela zaustaviti napredak. Tamošnja tehnološka industrija masovno je povećala broj radnih mjesta i ojačala ekosustav startupa. Indijski IT sektor lani je narastao za dodatnih 30 milijardi dolara, a IT čini 51 posto indijskog izvoza usluga.

Pokretač promjena

Brojke su doista dojmljive i podsjećaju na one koje se obično vežu uz jednako mnogoljudnu Kinu. Indijska IT industrija lani je otvorila dodatnih više od 450.000 radnih mjesta, a čak 45 posto popunile su žene. Indija je i dom za više od 25.000 tehnoloških startupa. 

Sržavnim programom Skill India tehnološki će se opismeniti više 50 milijuna Indijki i Indijaca
Sržavnim programom Skill India tehnološki će se opismeniti više 50 milijuna Indijki i Indijaca

Tehnologija je postala najveći pokretač industrijskih, ali i društvenih promjena, a analitičari ukazuju na trendove koji bi mogli oblikovati "techadu", što je kombinacija riječi tehnologija i dekada (desetljeće) koju je iskovao indijski premijer Narendra Modi: IT će biti temelj svakog poslovanja, nastupit će nova era u tehnologiji, čiji je tempo i razmjere rasta teško sagledati. 

Procjenjuje se da će vrijednost tamošnje IT industrije ove godine doseći 227 milijardi dolara;  u sljedećih pet godina dolara vrijednost će joj porasti za dodatnih 150 milijardi. 

Potreba za radnom snagom

U tamošnjoj IT industriji trenutno radi pet milijuna ljudi, A 2015. pokrenutim državnim programom Skill India do kraja ove godine tehnološkim vještinama "opismenit" će se više 50 milijuna bijelih ovratnika oba spola.

Čak 45 posto novoovorenih poslova u indijskoj IT industriji popunile su žene
Čak 45 posto novoovorenih poslova u indijskoj IT industriji popunile su žene

Potreba za radnom snagom raste po stopi od 47 posto, a na popisu deficitarnim zvanja nalaze se sljedeći stručnjaci: analytics specialist, data scientist, decision science manager, business analyst, analytics manager, statistical modelling, statistical analyst, marketing research analytics i operations analytics manager.


U međuvremenu, vrtoglavo raste i implementacija umjetne inteligencije u tamošnje tvrtke, prema izvještaju PwC-a lani za čak 45 posto. 

Ključno je, slažu se tamošnji stručnjaci, ali i vodeći političari, tehnologiju usmjeriti ljudima. Ideja je povezati svih 1,2 milijarde Indijaca s internetskim javnim uslugama i zastarjele zakone prilagoditi novim vremenima. Indija ukratko treba postati sigurno odredište za ulaganja u cyber prostor.