Rastućim tržištem pametnih satova dominira Apple

Strategy Analytics navodi kako tržište pametnih satova za razliku od tržišta smartphonea i tableta dalje raste, a Apple ima tržišni udio od gotovo 50 posto

Matija Pavlić četvrtak, 8. kolovoza 2019. u 06:00

Strategy Analytics donosi svježe podatke o stanju na tržištu pametnih satova, koje za razliku od pametnih telefona i tablet uređaja i dalje nezaustavljivo raste. U drugom je kvartalu ove godine isporučeno 12 milijuna pametnih satova, što je rast od 44% u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

Tržištem dominira tvrtka iz Cupertina, tijekom drugog kvartala isporučila je 5,7 milijuna primjeraka Apple Watch sata što je dovoljno za tržišni udio od gotovo 50% (točnije 46,40%). Za usporedbu, tijekom drugog kvartala prošle godine Apple je isporučio 3,8 milijuna Apple Watch satova te imao tržišni udio od 44,40%.

Na drugom se mjestu nalazi Samsung s 2 milijuna isporučenih pametnih satova, u odnosu na 900.000 satova isporučenih u drugom kvartalu prošle godine. Tržišni udio južnokorejske tvrtke popeo se s prošlogodišnjih 10,5% na sadašnjih 15,90%.

Na trećem se mjestu nalazio Fitbit koji je isporučio manje pametnih satova u odnosu na prošlu godinu (s 1,3 na 1,2 milijuna isporučenih pametnih satova), a tržišni udio američke tvrtke je s prošlogodišnjih 15,20% pao na 9,80%. Veliku konkurenciju Fitbitu sa svojim proizvodima pruža tvrtka Apple (u premium segmentu), ali i tvrtke Samsung, Garmin i Fossil u segmentu proizvoda za zdravlje i fitness.