Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

Donosimo pet novih trendova podatkovnih centara koje su identificirali stručnjaci iz Vertiva, globalnog pružatelja usluga kritične digitalne infrastrukture

Bug.hr ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u 23:06

Nova godina donosi brojne nove trendove u svim područjima poslovanja. Posljednjih godina intenzivirale su se rasprave o efektivnosti clouda, što je rezultiralo zaključkom da je optimalno rješenje hibridan model koji inkorporira javne i privatne cloud modele i edge assets u postojeću jezgru. Ovakav inovativni pristup upravljanju podacima jedan je od pet novih trendova podatkovnih centara koje su identificirali stručnjaci iz Vertiva, globalnog pružatelja usluga kritične digitalne infrastrukture.

Najnoviji hibridni model omogućit će organizacijama da zadrže kontrolu nad osjetljivim podacima ne ometajući njihovu sposobnost da zadovolje potrebe uvijek rastuće potražnje potrošača za povećanim kapacitetom i mogućnostima.

"Novonastala ravnoteža nastaje u prostoru podatkovnih centara, dok se industrija nosi s izazovima kapaciteta i naprednim aplikacijama koje nameću potrebne izmjene. U isto vrijeme, brzina primjene postaje najvažniji element pri donošenju odluka u IT industriji te će samim time oblikovati ulaganja i inovacije u 2020. i nadalje. To će se manifestirati na mnogo načina, ali poruka koja se šalje dobavljačima podatkovnim centara je jasna i glasi: Status quo nije prihvatljiv", rekao je izvršni direktor Vertiva, Rob Johnson.

Ovo je pet trendova podatkovnih centara koji će, prema Vertivu, oblikovati budućnost IT industrije:

  1. Hibridne arhitekture postaju sve poželjnije. Iako će cloud biti važan dio IT strategije većine organizacija, primjetna je suptilna promjena u strategiji s obzirom na to da organizacije nastoje prilagoditi svoj portfelj i potrošnju s potrebama svojih aplikacija.
  2. Brzina implementacije kao nova utrka u naoružanju. Kako se tehnološke i sistemske mogućnosti izjednačavaju, podatkovni centri i IT menadžeri fokusirat će se na druge kriterije pri biranju opreme. Cijena je uvijek bitan faktor, ali sve više će brzina primjene utjecati na izbor te će potencijalno biti ključan faktor odluke.
  3. Prosječna gustoća racka ostaje statična, ali…iako će prosječna gustoća racka u najboljem slučaju odražavati rubna povećanja, porast naprednih aplikacija i opterećenja povezanih s umjetnom inteligencijom (AI), poput strojnog učenja i dubokog učenja, stvorit će „džepove“ računarstva visokih performansi nužnim i uobičajenijim. Stručnjaci Vertiva predviđaju da će se navedeno prvotno implementirati na području zaštite, napredne analitike i proizvodnje u 2020, što će postaviti temelje za širu primjenu u 2021. i nadalje.
  4. Baterije su isplative. U 2016 godini stručnjaci Vertiva predvidjeli su da će se Li-Ion baterije početi intenzivnije koristiti u podatkovnim centrima. Ovo se pokazalo točnim, s obzirom na to da danas navedene baterije čine značajan udio u UPS tržištu baterija te da je taj udio u rastu. U 2020., sve će više organizacija početi prodavati energiju pohranjenu u ovim baterijama uslužnom sustavu kako bi se stabilizirala mreža. Ovaj trend bit će bitan element u raspravi o održivosti u industriji podatkovnih centara.
  5. Globalno? Iako je SAD, posebice Silicijska dolina, bila epicentar digitalnog svijeta i razvoja podatkovnih centara ove generacije, inovacije mogu nastati bilo gdje. Ekosustav koji se posebice ističe u ovom slučaju nastaje u Kini. Podatkovni centri diljem Europe i u drugim azijskim, ali i tržištima Južnog Pacifika, poput Australije, Novog Zelanda i Singapura, razvijaju se i odvajaju od tradicionalnih praksi temeljenih na specifičnim regionalnim pitanjima koja se odnose na privatnost podataka, kontrolu i održivost. Na primjer, Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) donosi teške odluke vezane za upravljanje podacima diljem svijeta. Ovi problemi, kao i povećan fokus na učinak koji imaju na okoliš, dovode do razmišljanja o hibridnim modelima i pohrani podataka.

"Vertiv bilježi impresivnu stopu uspjeha u predviđanju promjena na tržištu i trendova u industriji podatkovnih centara. Trendovi podatkovnih centara u 2020. predstavljaju izazov, ali i priliku onima koji su ih sposobni prepoznati i iskoristiti. Jasno je da se način poslovanja transformira i da tvrtke, kako bi opstale, trebaju prilagoditi. Slažem se da će trendovi poput clouda, hibridnih modela i Li-Ion baterija biti važne teme ove godine u Hrvatskoj, ali i u svijetu", komentirao je Igor Grdić, član uprave Vertiv Croatia.