Isprobali smo četiri retro konzole - je li nostalgija vrijedna vašeg novca?

Nakon što je i posljednji dio ove retro konzolaške slagalice izašao početkom 12. mjeseca (PlayStation Classic), sve smo ih prikupili, odali im počast, a potom detaljno pregledali i istražili mogućnosti

Matej Majstorović utorak, 12. veljače 2019. u 06:00

Prije sad nešto više od dvije godine, Nintendo je pokrenuo trend koji se pokazao punim pogotkom, kako za njih, tako i za druge proizvođače koji su ih odlučili slijediti u stopu. Naime, riječ je reinkarnaciji popularnih modela konzola iz davnih dana, onih konzolaških prvijenaca koji su ostavili neizbrisiv trag u djetinjstvu velikoj većini ondašnjih gamera, pa i nama.

Tako je prvi na red došao Nintendo Entertainment System odnosno NES, koji se u ovom izdanju sada zove NES Classic (Mini), a ubrzo nakon toga pojavio se i njegov onda prirodni nasljednik Super Nintendo Entertainment System, odnosno SNES Classic. Kada su uvidjeli koliku popularnost su stekli ovim konzolama, Sony nije mogao odoljeti a da ne iskoristi priliku i sam utrži još koju kunu na ovom novom trendu, čime je nastao homage njihovom konzolaškom prvijencu - PlayStation Classic. Između ovih divova ugurao se i jedan underdog, barem kada je proizvođač u pitanju, jer sami korijen ove konzole i njena popularnost nikad nije bila upitna. Naime, riječ je o retro izvedbi originalnog Commodorea 64, koji se sada krije pod nazivom C64 Mini.

E, pa sad kada ih imamo dostupne sve na jednom mjestu, nismo mogli odoljeti a da ih međusobno ne "sukobimo". Rezultat toga je jedan malo poduži YouTube video, ipak ih ima četiri komada, gdje smo na prvu ruku isprobali što sve to točno ove konzole nude, što se točno nalazi u njima, od hardvera do igara, da li su glasine za neke od njih istinite (khm, khm, PlayStation), i možda najvažnije, da li stvarno vrijede tih 500-600-700 kuna ili je bolje da te novce usmjerite na neki drugi gadget.