Nigerija blokirala Twitter nakon što je Twitter blokirao nigerijskog predsjednika

Budući da je nigerijska vlada objavila ovu obavijest upravo na Twitteru, mnogi su im se korisnici platforme zbog toga izrugivali

Matej Markovinović ponedjeljak, 7. lipnja 2021. u 13:45

Nigerijska je vlada na neodređeno vrijeme suspendirala korištenje Twittera u zemlji, zbogkorištenja platforme za aktivnosti koje su sposobne potkopati postojanje Nigerije. Prema izvješću portala NPR.org, ova je zabrana potaknuta tvrtkinim uklanjanjem tweeta predsjednika Muhammadua Buharija o secesionističkom pokretu.

Korisnici koji zbog ove zabrane ne mogu pristupiti društvenoj mreži, izjavili su da će zaobići pravila koristeći VPN servise. No, kako prenosi CNN, ubrzo je došao i odgovor ureda nigerijskog državnog odvjetnika i ministarstva pravosuđa u kojem kažu da će uhititi i kazneno goniti sve koji na takav način pokušaju pristupiti Twitteru. Osim toga, vladinim je agencijama naloženo da surađuju s tužiteljima da bi se osiguralo brzo procesuiranje počinitelja bez daljnjeg odgađanja.

„Duboko smo zabrinuti blokiranjem Twittera u Nigeriji. Pristup besplatnom i otvorenom internetu, osnovno je ljudsko pravo u modernom društvu“, rekli su iz Twittera ističući i da će raditi na tome da vrate pristup svima u Nigeriji koji se oslanjaju na njihovu mrežu za komunikaciju i povezivanje sa svijetom.

Direktorica nacionalnog ureda Amnesty Internationala u Nigeriji, Osai Ojigho, izrazila je svoje nezadovoljstvo nazivajući ovu zabranu opasnim presedanom koji se mora prozvati onakvim kakav i je.

„Suspenzija Twittera u Nigeriji, samo je još jedan način izjave da ljudska prava nisu bitna, već da je bitno ono što vlada želi“, vjeruje Ojigho pozivajući nigerijske vlasti da odmah ukinu zabranu.