Kinezi grade 180-metarsku branu uz pomoć umjetne inteligencije i 3D printera

Proces gradnje brane Yangqu, koja će Kini osiguravati pet milijardi kilovat-sati struje godišnje, vodit će UI sustav koji će upravljati automatiziranom montažnom linijom i flotom bespilotnih vozila

Mladen Smrekar petak, 13. svibnja 2022. u 12:06

Kina će u samo dvije godine izgraditi ogromnu branu hidroelektrane zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, građevinskim robotima i tehnologiji 3D ispisa. Brana Yangqu gradit će se sloj po sloj na tibetanskoj visoravni, a proces je opisan u časopisu Journal of Tsinghua University.

Najviša građevina

Bude li sve išlo prema planu, brana će postati najviša građevina na svijetu nastala korištenjem procesa 3D ispisa i tako srušiti prethodni rekord koji je držala poslovna zgrada u Dubaiju. Istraživači tvrde da će dovršena brana Yangqu Kini osiguravati pet milijardi kilovat-sati struje godišnje.

Brana Yangqu na tibetanskoj visoravni bit će izgrađena pomoću strojeva kontroliranih umjetnom inteligencijom i primjenom tehnika 3D ispisa
Brana Yangqu na tibetanskoj visoravni bit će izgrađena pomoću strojeva kontroliranih umjetnom inteligencijom i primjenom tehnika 3D ispisa

Proces će provoditi središnji sustav umjetne inteligencije koji će upravljati zamršenom automatiziranom montažnom linijom, uključujući flotu autonomnih vozila, pišu autori rada.


Autonomni kamioni koristit će se za prijevoz građevinskog materijala, dok će u gradnji pomoći i buldožeri i opločnici, strojevi za asfaltiranje bez vozača. Valjci opremljeni senzorima pomoći će pritisnuti svaki sloj brane. Umjetna inteligencija analizirat će svaki postavljeni sloj brane kako bi se uvjerila da će gradnja ide prema planu. 


UI eliminira ljudsku pogrešku

Prema istraživačima, korištenje umjetne inteligencije eliminirat će ljudsku pogrešku, proces gradnje teći će glatkije, a uklonit će se i rizik od ljudskih ozljeda, tipičnih za gradilišta.

Istraživači ovaj proces uspoređuju s potpuno automatiziranom farmom u Australiji koja se koristi kao testna stanica za zamjenu poljoprivrednih radnika robotima i umjetnom inteligencijom.

Međutim, u ovom slučaju kineske vlasti UI sustavu povjeravaju ogroman proces gradnje. Kako piše South China Morning Post, na ovaj način mogli bi se ubuduće izvoditi i druge građevinski projekti, uključujući gradnju cesta.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi