Mubert, DALL-E za glazbu

Umjetna inteligencija koja stvara slike i video isječke dobila je svoj pandan i u glazbenom smislu. Za nju je zaslužan projekt Mubert, sustav koji na temelju jednostavnih zadataka komponira novu glazbu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. listopada 2022. u 12:32

Želite li se baviti digitalnim ilustracijama, a niste pretjerano vješti slikanju, odnedavno vam u tome mogu pomoći sustavi umjetne inteligencije. Slično je i s glazbom – želite li na brzinu stvoriti kratki glazbeni intro za svoj YouTube kanal, podcast ili video prezentaciju, a da je on lišen autorskih prava i prilagođen vašim potrebama, možete iskoristiti platformu Mubert.

Glazba na zahtjev

Njihov je sustav umjetne inteligencije treniran na preko milijun glazbenih zapisa, koje je stvorilo preko četiri tisuće autora. Kako biste generirali vlastitu novu glazbu, potrebno je zadati njezin žanr, raspoloženje koje želite dočarati, i u vrlo kratkom vremenu dobit ćete upravo ono što ste zadali. Rezultat je kratki instrumental, koji možete koristiti u svojim radovima potpuno besplatno (samo uz navođenje Muberta kao "autora").

Mubert ima i nekoliko opcija pretplate, koje pokrivaju naprednije oblike korištenja, komercijalnu primjenu generirane glazbe i slično, a prilagođeni su onima kojima treba mnogo glazbe na mjesečnoj razini. Za do 30 minuta glazbe na dan, 25 "pjesama" mjesečno u MP3 formatu i za osobne potrebe, sustav je potpuno besplatan. Naplatne opcije otvaraju i daleko veće mogućnosti personalizacije glazbe i zadavanja parametara.

Autori sustava ističu da on nije "najobičnija umjetna inteligencija" koja koristi tuđe radove (kao što to čine razni AI sustavi za ilustracije). Naprotiv, oni su glazbene isječke, instrumente i ostale dijelove uzeli od profesionalnih glazbenika te im iste platili. Time dobivaju, kažu, kvalitetnije rezultate koji izbjegavaju sve moguće probleme oko autorskih prava.

Osim kroz uređeno web sučelje, Mubertu se može pristupiti i preko GitHuba, gdje za sada postoji i demo difuzijskog modela koji radi baš kao DALL-E i slični sustavi: zadatak se zadaje riječima, a text-to-music sustav ih potom interpretira i generira odgovarajuću glazbu.