Hrvatska vojska dronovima izbliza snimila uklanjanje tornja zagrebačke katedrale

MORH je objavio atraktivne video zapise snimljene uz pomoć tri multirotorske letjelice na kojima se vrlo dobro vide svi detalji zahtjevnog inženjerskog pothvata skidanja vrha tornja

Sandro Vrbanus subota, 18. travnja 2020. u 14:01

Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka značajno je oštetio zagrebačku katedralu. Njezin južni toranj u samom potresu ostao je bez svojeg preko 20 tona teškog vrha, dok je vrh sjevernog tornja oštećen na istom mjestu gdje je južni prelomljen. Analiza statičara pokazala je da je sjeverni toranj pomaknut za oko 15 centimetara i nakrivljen, te da je preopasan da bi ostao na svojem mjestu – a i da ga se ne može popraviti. Odlučeno je stoga da će ga se morati ukloniti, što je i obavljeno ovoga petka.

U pothvatu uklanjanja tornja zagrebačke katedrale sudjelovalo je sedam pripadnika Vojno-obavještajne satnije Hrvatske vojske i tri njihove bespilotne letjelice koje su cijeli proces snimale iz blizine.

"Kod te kontrolirane detonacije odnosno rušenja spojeva između 72. i 73. reda katedrale bilo je iznimno bitno utvrditi iz zraka i bočno te sa svih strana da je postupak uklanjanja tornja uspješno snimljen kako bi se naknadno mogao analizirati sam tijek uklanjanja tornja", izjavio je bojnik Mario Maslov, zapovjednik Vojno-obavještajne satnije.

Pojasnio je da su u svakom trenutku u zraku bilu aktivne tri letjelice koje su kontrolirale cijeli postupak uklanjanja tornja. Na taj je način omogućen prikaz slike iz zraka na zemlji u realnom vremenu, što je pomagalo stručnjacima na tlu.

MORH je na svojim stranicama podijelio i vrlo atraktivne i zanimljive video zapise cijelog procesa – od postavljanja eksploziva u toranj, preko same detonacije pa sve do spuštanja gotovo 30 tona teškog vrha katedrale na tlo. Video zapise možete pogledati i unutar ovog teksta.

"Iako je ovo bila jedna od zahtjevnijih operacija jer su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj što je zahtijevalo iznimne vještine pilota i spottera na zemlji", poručio je bojnik Maslov, a prenosi MORH.hr.