"Nesigurno" izvlačenje USB-a u Windowsima postaje standard

U Windowsima 10 verzije 1809 zadana politika manipuliranja vanjskim USB memorijama bit će "Quick removal"

Sandro Vrbanus srijeda, 10. travnja 2019. u 13:59

"Život je prekratak da bismo sigurno izvlačili USB stick" – kaže jedna internetska šala koja bi uskoro mogla postati zastarjela. Otkako je Windowsa i njihove podrške za vanjske USB memorije, memorijski se štapići moraju iz računala vaditi na "siguran" način, onaj koji Microsoft preporuča. To znači da bismo, ne želimo li nikakve probleme u radu, trebali prvo zaustaviti rad USB sticka kroz sučelje Windowsa i tek ga potom isključiti iz utora na kućištu. No, s vremenom je ova radnja mnogima dojadila pa su navikli samo iskopčati USB i nadati se najboljem.

Sloboda USB-ovima!
Sloboda USB-ovima!

S najnovijom promjenom u Windowsima 10 takvo ponašanje više neće biti problem – naprotiv, bit će standardno. Iz Microsofta su najavili da će u Windowsima 10 verzije 1809 (October 2018 update, inače pun problema) postaviti kao "defaultni" način rada s USB memorijama onaj koji im omogućava brzo uklanjanje iz računala, tzv. "Quick removal".

U tom načinu rada Windowsi neće mariti za isključivanje memorije, osim ako ona u tom trenutku nije u aktivnoj upotrebi, odnosno ako se na nju ne zapisuju podaci.

Do sada je postavljeni način rada za USB-ove bio onaj naziva "Better performance" koji je omogućavao Windowsima da na vanjske memorije zapisuju cache podatke. Samim time memorija je češće bila aktivna i to je značilo da za njezino uklanjanje treba slijediti "sigurnu" proceduru. Ovakav način rada bit će moguć i dalje, ali će ga trebati ručno odabrati prema Microsoftovim uputama.