Charlie nije pravi som, to je špijunski podvodni robot kojeg koristi CIA

Robot u obliku soma nastao je u laboratoriju CIA-inog ureda za napredne tehnologije i programe, a njegovi zadaci još uvijek su obavijeni velom tajne

Mladen Smrekar utorak, 2. ožujka 2021. u 13:19

Roboti nam danas dolaze u svim oblicima i veličinama. Od mini botova nadahnutih žoharima do Spota, već dobro poznatog robota psa, svi oni obavljaju razne dužnosti za razne korporacije.

Podvodno vozilo bez posade

Ni CIA u tome nije iznimka. Američka središnja obavještajna agencija razvila je robotiziranog soma zvanog Charlie. Riječ je zapravo o podvodnom vozilu bez posade (UUV) namijenjenom sakupljanju uzoraka vode.

Charlie je osmišljen u CIA-inom uredu za napredne tehnologije i programe. "Riba" ima trup, balastni sustav i komunikacijski sustav u glavnom dijelu svog tijela te pogonski sustav u repu. Specifikacije uključuju brzinu, izdržljivost, upravljivost, kontrolu dubine, točnost navigacije, autonomiju i sustav komunikacije. 

Službena tajna

CIA je još 2012. na YouTubeu podijelila kratki, informativni video o robotiziranom somu zvanom Charlie. Na prvi pogled reklo bi se da je riječ o pravoj ribi a ne robotu. No Charlie je dugačak samo 61 cm, dok pravi som naraste do 150 cm ili više.

Nažalost, budući da su Charliejevi špijunski zadaci još uvijek obavijeni velom službene tajne, nisu poznati detalji o tome čime se ovaj robot zapravo bavi i kakve informacije prikuplja.

Istraživanja o prikupljanju podataka iz vode započela su još pedesetih godina prošlog stoljeća. Tada je američka mornarica financirala razvoj tehnologije za misije spašavanja na moru. Poslije se dosta novca potrošilo i na razvoj bespilotnih letjelica koje su nadzirale terene i prikupljale razne znanstveno relevantne podatke.

Veliki dijelovi oceana i dalje su nedostupni misijama s ljudskim posadama. Umjesto njih, na takve zadatke šalju se roboti. No to nije tako jednostavno kako zvuči. Razvoj robota košta vrijeme i novac, a gubici su česti zbog pražnjenja baterija i kvarova na sustavu.