Do sada nepoznata potencijalno smrtonosna plućna bolest je najvjerojatnije uzrokovana e-cigaretama

Sve je više dokaza da e-cigarete nisu uopće bezazlen način odvikavanja od duhana, nego tek jedno zdravstveno zlo zamijenjeno podjednako škodljivim drugim zlom

Igor Berecki nedjelja, 1. rujna 2019. u 06:30

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Center for Disease Control and Prevention, CDC) je prošloga tjedna otvorio hitnu istragu o zagonetnom porastu broja slučajeva teške plućne bolesti povezane s 'vapingom', pušenjem e-cigareta.

Životno ugrožavajuća upala - bez uzročnika upale

Između 28. lipnja i 15. kolovoza su u 14 država SAD-a registrirana ukupno 94 slučaja nepoznate, po život opasne bolesti pluća, za koju ni državne epidemiološke službe ni infektološki stručnjaci nisu pronašli nijedan uvjerljiv dokaz da je riječ o zaraznoj bolesti: unatoč detaljnim analizama, nije pronađen nikakav mikrobiološki uzročnik niti kontaktna veza među oboljelima. Jedini zajednički nazivnik, tanka nit koja povezuje sve oboljele je pušenje e-cigareta.

Rtg snimka pluća... zdravih pluća... zdravih *ženskih* pluća... dapače, pluća Marilyn Monroe, dok se još prezivala DiMaggio (1954.)
Rtg snimka pluća... zdravih pluća... zdravih *ženskih* pluća... dapače, pluća Marilyn Monroe, dok se još prezivala DiMaggio (1954.)

Bolest se pojavila u inače zdravih osoba, a očitovala se nedostatkom zraka, kratkoćom daha, jakim osjećajem umora, bolovima u prsima, kašljem, padom razine kisika u krvi i gubitkom na težini. Prvi slučajevi su se pojavljivali uglavnom kod tinejdžera i mlađih odraslih, a potom su zabilježeni i u starijih osoba. Klinički, bolest nalikuje vrlo teškoj, vitalno ugrožavajućoj upali pluća, ali - bez mikrobiološkog uzročnika upale.

Istražitelji užurbano pokušavaju saznati što više informacija o proizvodima i robnim markama e-cigareta koje su oboljeli koristili. Liječnici iz Wisconsina (gdje je registrirano 30 od 94 oboljela) poslali su suspektne patrone s tekućinama za e-cigarete na testiranje u laboratorij Uprave za hranu i lijekove (Food and Drug Administratrion, FDA).

Stotine neprovjerenih kemikalija

Spojevi koji se udišu 'vapingom' su vrlo brojni i raznovrsni jer je tržište praktički ulično, poludivlje i slabo kontrolirano zbog nedostatka specifičnih regulativnih propisa namijenjenih nadzoru e-cigareta i otopina, a u tako širokoj lepezi ponude je vrlo teško uspostaviti sustav kontrole kvalitete i sadržaja konzumiranih proizvoda.

Pušenje 'herbal incense', suhe biljne smjese natopljenje sintetičkim kanabinoidima
Pušenje 'herbal incense', suhe biljne smjese natopljenje sintetičkim kanabinoidima

Pretpostavlja se da bi tekućine za e-cigarete mogle sadržavati ​​osim nikotina i tetrahidrokanabinol (THC), razne sintetičke kanabinoide (onakve kakvi se koriste i za natapanje tzv. 'osvježivača zraka' (herbal incense), potencijalno smrtonosnog ali popularnog tinejdžerskog uličnog psihoaktivnog spoja za 'motanje' u smjesi s duhanom) ili njihovu kombinaciju, te doslovce na stotine kemikalija koje se koriste za postizanje različitih aroma i mirisa, za poboljšanje efekta 'dimljenja' i slično.

U jednom od slučajeva u Wisconsinu spomenutih u priopćenju CDC-a, do tada zdrav 26-godišnji mladić je u srpnju završio na odjelu intenzivne njege pod slikom progresivnog pogoršanja pluća nakon pušenja  e-cigarete s tekućinom koja je - čini se - sadržavala i THC. Razina kisika u krvi mu je pala na samo 10% od normale, pa je stavljen u medicinski induciranu komu, intubiran i prodisavan umjetnim plućima. Oporavio se tek nakon 6 tjedana intenzivnog liječenja.

Epidemija 'vapinga' među mladima

Povodom tih događaja, glavni proizvođači otopina za e-cigarete oglasili su se zajedničkom izjavom u kojoj ističu svoje pridržavanje provođenja propisanih kontrola kvalitete tijekom procesa proizvodnje otopina, a lopticu krivnje prebacuju što dalje od sebe, izražavajući sumnju da sâmi pušači e-cigareta ili njihovi 'ulični dileri' u originalne otopine dodaju nepoznate i ilegalne sastojke, radi čega je potrebno pojačati borbu protiv copycat-ekonomije, krivotvorina i ilegalne ulične distribucije sredstava ovisnosti putem e-pušenja.

E-cigarete su, širenjem među tinejdžerima i adolescentima, spustile prosječnu dob pušača nikotinskih pripravaka i dob u kojoj se pojavljuju plućne bolesti povezane s pušenjem
E-cigarete su, širenjem među tinejdžerima i adolescentima, spustile prosječnu dob pušača nikotinskih pripravaka i dob u kojoj se pojavljuju plućne bolesti povezane s pušenjem

Premda zagovornici e-cigareta tvrde da je e-pušenje značajno sigurnije po zdravlje od tradicionalnih cigareta i da se e-pušenjem može pomoći pušačima u odvikavanju od duhana, proizvođači e-cigareta su sve jače suočeni s oštrom kritikom zbog izraženog usmjeravanja marketinške promocije na populaciju tinejdžera i adolescenata, čime se pomaže promicanje onoga što FDA opisuje kao „epidemiju korištenja e-cigareta među mladima“.

Medijsko proguravanje lažne marketinške slike o neškodljivosti pušenja e-cigareta je proizvođačima proširilo broj potencijalnih korisnika, a s druge strane je zdravstvu donijelo potpuno novu problematiku - pojavu 'staračkih' tipova plućnih bolesti među mlađim osobama kod kojih se ranije tako teške slike respiracijske insuficijencije i potrebe za intenzivnim liječenjem nisu susretale u masovnijem, epidemijskom obliku.

Strah od dugoročnih posljedica

Rezultati analiza sadržaja otopina za e-cigarete nisu baš optimistični, pa dužnosnici iz FDA strahuju ne samo od epidemija ovakvih plućnih stanja, nego i od potencijalnih dugoročnih zdravstvenih posljedica 'vapinga'.

Kako je već rečeno, otopine sadrže ekstremno širok izbor kemikalija i komponenti; arome koje se koriste za 'vaping' jesu provjerene na sigurnost za korištenje u jestivim namirnicama, ali nisu i za udisanje.

Štoviše, neke od kemikalija za udisanje u e-cigaretama  jesu stabilne i neškodljive kada su na normalnoj temperaturi, no kada se zagrijavaju kako bi se mogle udisati e-cigaretom, tada se transformiraju u iritanse, spojeve koji nadražuju i oštećuju sluznicu bronha i pluća.

 

Igor „Doc“ Berecki je pedijatar je na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.