"Muška pilula" - hoće li to već jednom?

Unatoč sve češćim vijestima o provođenju kliničkih studija koje proučavaju primjenjivost brojnih verzija muške kontraceptivne pilule, još uvijek se ne naslućuju učinkoviti i pouzdani rezultati

Igor Berecki subota, 7. srpnja 2018. u 06:30

Hormonske kontraceptivne pilule za žene dostupne su preko šezdeset godina. Jedan su od pokretača seksualne revolucije i baby-booma 1960-ih i '70-ih godina, posebice u zemljama Zapada, gdje su revolucionarizirale koncept kontracepcije i planiranja obitelji. Usprkos nerijetkim i ne baš bezazlenim nuspojavama zabilježenim kod određenog postotka žena koje su ih koristile, prevagu u korist hormonalnih pilula donijeli su njihovi neosporni benefiti: pouzdano visok stupanj zaštite od neželjene trudnoće, jednostavnost korištenja, dostupnost, usklađenost sastava pilule s fiziološkim hormonalnim ciklusom žene i - nezanemarivo bitna! - reverzibilnost kontraceptivnog učinka (što znači da se s prekidom uzimanja ubrzo uspostavlja normalan ovulacijski ciklus i omogućuje se željena trudnoća).

Compliance i sperma

S druge strane, osim kondoma (koji su u danas poznatom obliku izumljeni još 1855. godine), nikada nije postojao privremeni, reverzibilni muški kontracepcijski sustav. Pokušaji kreiranja „muške pilule“ koja bi se primjenjivala u jednoj dnevnoj dozi otežani su činjenicom da muškarci znatno brže od žena metaboliziraju, razgrađuju i eliminiraju oralne hormone, što bi zahtijevalo svakodnevno uzimanje tri ili četiri pilule u razmacima od po 6 do 8 sati. To s jedne strane povećava potencijalnu cijenu lijeka, a s druge znatno smanjuje compliance (vjerojatnost da će se lijek uzimati kako je preporučeno; a odstupanja od terapijske sheme smanjuju učinkovitost kontraceptiva - i začas eto neželjene trudnoće!).

Poseban problem predstavlja sperma: za razliku od žena koje od rođenja u ovarijima imaju već formiran pool jajnih stanica (a kontracepcija ima zadatak „locirati, identificirati, uhititi i eliminirati“ samo jednu od njih, jednom mjesečno), muškarci od ulaska u pubertet praktički sve do kraja života uslijed djelovanja testosterona i srodnih hormona svakodnevno proizvode na milijune novih spermija. A od te milijunske armije, za oplodnju je dovoljan samo jedan preživjeli ratnik...

Reverzibilnost kao klinički imperativ

Pod utjecajem promjena u uvriježenoj sociološkoj i kulturološkoj paradigmi da je briga o izbjegavanju trudnoće „ženska stvar“, pokušaji da se „teret“ kontracepcije ravnomjernije rasporedi između muškaraca i žena potaknuli su medicinska i farmakološka istraživanja koja su se u zadnje vrijeme razgranala u nekoliko paralelnih smjerova o kojima možete ukratko pročitati u okviru uz tekst.

Poanta suvremene muške i ženske kontracepcije je u reverzibilnosti: podvezivanje jajovoda ili sjemenovoda, odstranjivanje ovarija ili testisa (i slični kirurški zahvati s trajnim ishodom) daju odlične kontraceptivne rezultate, ali ne daju mogućnost ponovnog uspostavljanja plodnosti. Zauzvrat, farmakološka kontracepcija trebala bi biti potpuno reverzibilna i omogućiti normalnu oplodnju ubrzo nakon prestanka kontraceptivne terapije.

DMAU - nova nada?

Nova zvijezda na nebu muške kontracepcije zove se dimetandrolon undekanoat (DMAU), spoj koji u muškaraca smanjuje koncentraciju testosterona i drugih „muških“ hormona odgovornih za proizvodnju spermija, a u svojoj građi posjeduje dugolančanu masnu kiselinu koja usporava metaboliziranje i eliminaciju iz organizma, radi čega je dovoljno DMAU uzimati u samo jednoj oralnoj dozi dnevno.

U prvoj kliničkoj fazi istraživanja učinka DMAU dovršenoj prije dva mjeseca, istraživački tim Medicinskog centra Sveučilišta u Washingtonu testirao je DMAU na uzorku od stotinu zdravih muškaraca u dobi između 18 i 50 godina. Tih stotinu ispitanika podijeljeno je u četiri skupine (po 25 ispitanika primalo je placebo, 100 mg, 200 mg ili 400 mg DMAU dnevno tijekom 28 dana). DMAU se uzimao u obliku oralne tablete uz obrok, jer se pokazalo da natašte nema adekvatnog učinka. Dobiveni rezultati su prilično interesantni i na prvi pogled obećavajući:

  • Testiranje su dovršila 83 ispitanika; sedamnaest ih je odustalo zbog nuspojava kao što su pad seksualne želje (libida), prekomjerno povećanje tjelesne težine i prekomjerno povećanje postotka „nezdravog“ kolesterola u krvi;
  • Kod ispitanika koji su dovršili testiranje najbolji učinak na smanjenje razine testosterona imala je doza od 400 mg. Testosteron je kod njih pao s normalnih 350 do 1100 nanograma po decilitru na prosječnih 13 ng/dL (sve ispod 50 ng/dL se medicinski smatra „kemijskom kastracijom“).
  • Prethodni pokušaji dizajniranja farmakološke kontrole oplodnje kod muškaraca bili su komplicirani znatnim nuspojavama povezanim s jetrom. Čini se da s DMAU tog problema nema.

Ali... uvijek ima onaj "ali"

Istraživači ove rezultate smatraju „obećavajućim“. Međutim, uz samo malo „čitanja između redova“ i malo više zdrave logike i znanstvene skepse, na sâmo istraživanje i na dobivene rezultate može se staviti nemalen broj primjedbi i zamjerki.

  • Ispitivanje krvi kod 83 muškarca koji su završili studiju pokazalo je da je najveća doza DMAU rezultirala padom koncentracije testosterona i srodnih hormona ispod razine pri kojoj muškarci teoretski više ne mogu oploditi ženu. Ali, kako je ovo istraživanje pratilo koncentraciju hormona, ali ne i količinu spermija kod ispitanika, nemoguće je sa sigurnošću reći je li njihova neplodnost doista i postignuta.
  • Svi muškarci koji su u ovoj studiji uzimali DMAU (ako i ne spomenemo da su grupe od po 25 ispitanika statistički malen uzorak za donošenje optimističkih zaključaka) dobili su na težini u prosjeku oko devet kilograma (za 28 dana!) i imali su malen ali mjerljiv pad postotka „zdravog kolesterola“ u krvi.
  • Unatoč izostanku nuspojava jetrene funkcije, neki neovisni istraživači izrazili su zabrinutost zbog drugih nuspojava koje mogu štetiti zdravlju: od debljanja, do povećanja grudi, stvaranja krvnih ugrušaka, pojave depresije i smanjenja gustoće kostiju.
  • Devet muškaraca, ili otprilike 11% ukupnih sudionika, prijavilo je niži libido, što bi ga učinilo "vrlo čestom" nuspojavom po većini farmaceutskih standarda. To nije novost: i neke žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju tuže se na sličan pad libida (no znanstvenici nisu uspjeli nedvosmisleno dokazati da kontraceptivni hormoni zaista uzrokuju pad seksualne želje).
  • Povrh svega, ispitanici su uzimali lijek samo mjesec dana. U praktičkoj primjeni DMAU bi se u svrhu oralne kontracepcije uzimao mjesecima pa i godinama, uz posljedično povećanje postotka neželjenih nuspojava zbog prolongiranog djelovanja na hormonalni status. A istraživači su tek nedavno utvrdili postojanje povezanosti hormonske kontracepcije kod žena s povećanim rizikom za pojavu depresije i raka dojke.

Već je najavljen i organizacijski je u fazi pripreme sljedeći korak: poduzimanje duže, tromjesečne kliničke studije učinka DMAU na znatno većem broju ispitanika.

A nama, ukoliko partnerica ne koristi hormonalnu kontracepciju, preostaje čekati nove rezultate istraživanja, računati plodne i neplodne dane, koristiti kondom, prakticirati coitus interruptus, ili - apstinirati od seksa.
 

Dr. Igor „Doc“ Berecki, rođen 1961., pedijatar je na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.