Sony SRS-LSR200 - bežični zvučnik za TV

Korisnicima koji žele kvalitetniji zvuk na televizoru nego što im ga može ponuditi već ugrađeni set zvučnika Sony je pripremio prijenosni zvučnik SRS-LSR200 koji uz kvalitetniji zvuk ima i funkciju daljinskog upravljača

Stjepan Bilić subota, 24. listopada 2020. u 06:00

Neovisno o tome koji televizor imate u kući, zvuk kojeg isti reproducira uvijek može biti bolji. Tom istom mišlju se vode i u Sonyju, jer su u svoju ponudu dodali upravo jedan takav zvučnik SRS-LSR200 koji je namijenjen spajanju na TV. Zvučnik SRS-LSR200 od srpnja je dostupan na tržištima Velike Britanije, Njemačke, Austrije i Švicarske, a od rujna i na ostalim europskim tržištima na kojima posluje Sony.

Glavna odlika zvučnika je podizanje kvalitete zvuka na televizorima koji u startu nisu došli s naročito kvalitetnim zvučnicima. Osim što će povećati samu glasnoću zvuka na takvim televizorima, zvučnik SRS-LSR200 povećat će i kvalitetu zvuka na način da će izgovoreni dijalozi biti jasniji, odnosno lakši za slušanje čak i u slučajevima kada se gledatelj nalazi na većoj udaljenosti od televizora.

Sony SRS-LSR200 temelji se na tri zvučnika. Središnji glasovni zvučnik smješten je u sredinu, između lijevog i desnog stereo zvučnika. Zadaća mu je izoštriti zvučne frekvencije glasa uz istovremeno potiskivanje utjecaja lijevog i desnog zvučnika u svrhu smanjenja izobličenja i omogućavanja reprodukcije oštrog i jasnog glasa. Sony je dodao i podršku za Voice Zoom funkciju koja otkriva komponente ljudskog glasa i ističe ih.

Uz standardni stereo način reprodukcije korisnicima su na raspolaganju i dodatna dva – Voice Zoom 1 i Voice Zoom 2. Prvi u prvi plan stavlja glas, a drugi naglašava visoke frekvencije. Za njihovo aktiviranje proizvođač je dodao i poseban gumb. Dodatna funkcija ovog zvučnika je – daljinski upravljač. Naime, korisnici mogu zvučnik koristiti i kao daljinski upravljač kako bi lako promijenili kanale na TV-u te smanjili ili pojačali zvuk.

Uz zvučnik dolazi i bazna stanica koja služi i kao punjač. Baterija zvučnika s jednim punjenjem može ponuditi do 13 sati autonomije. Baznu stanicu je osim na strujni adapter potrebno povezati i kabelom s televizorom. Komunikacija između bazne stranice i zvučnika odvija se bežično, na 2,4 GHz. budući je zvučnik prijenosan prikladan je za korištenje u noćnim satima, jer zvuk na televizoru ne mora biti jako pojačan, jer korisnik može zvučnik postaviti bliže sebi čime neće smetati ostalim ukućanima. Zvučnik kao takav je kompatibilan sa svim televizorima, a ukoliko se namjerava koristiti i funkcija daljinskog upravljača Sony preporuča televizore slijedećih proizvođača: Sony, Hitachi, LG, Loewe, Panasonic, Philips, SAMSUNG, SHARP i Toshiba.

Zvučnik SRS-LSR200 otporan je na prskanje vodom prema standardu IPX2 što znači kako je prikladan i za korištenje i izvan dnevne sobe, primjerice kuhinji. Težina zvučnika je oko 630 grama, dok bazna stanica koja je ujedno i punjač te odašiljač ima masu od oko 100 grama.

Detaljne specifikacije nalaze se na proizvođačevim stranicama. Preporučena maloprodajna cijena za hrvatsko tržište je 1.408,60 kuna.